"Ponza taşı ihracatını akaryakıt kaçakçılığı nedeniyle durdurduk"

Bakan Çağlayan, bazı art niyetli kişilerin sınır dışına ponza taşı götürüp, depo dolusu akaryakıtla döndüğünü belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AŞKABAT - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ponza taşı ihracatının, akaryakıt kaçakçılığını önlemek için durdurulduğunu bildirdi.

Ponza taşının değerinin düşük olduğunu, sınır dışından akaryakıt getirmek isteyen bazı art niyetli kişilerin ponza taşı götürüp, depo dolusu akaryakıtla döndüğünü belirten Bakan Çağlayan, haksız rekabete ve vergi geliri kaybına neden olan bu durumu önlemek için ponza taşı ihracatına yasak getirdiklerini kaydetti.

Aşkabat'ta Türkiye Büyükelçiliği Rezidansında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Çağlayan, ponza taşının kot taşlamasında ve bir yapı elemanı olan bims üretiminde kullanıldığını ve daha çok Doğu ve Güneydoğu'dan ihraç edildiğini belirterek, şu bilgiyi verdi:

"Bu taş hammade olarak çok ucuza ihraç edilirken, bu taştan üretilen bims ihracatında ithalatçı ülkeler yüksek vergi alıyordu. Biz de katma değeri yüksek ürün ihracatını istiyoruz. Kot taşlamasında da bu taş kullanılıyor. Ucuz olduğu için ponza taşı ihracatı bahanesiyle çıkan kamyonlar, dışarıdan ucuz akaryakıt alıp dönüyordu. Bu hem diğer taşımacılık yapan firmalar açısından haksız rekabete neden oluyordu hem de vergi geliri kaybı yaşanıyordu. Ticareti doğru yapanların başımızın üzerinde yeri var. İhracat amacı dışına çıkmıştı. Bu durumları önlemek için ponza taşı ihracatını yasakladık."

Bu arada, Zafer Çağlayan'ın Türkmenistan'da iş yapan Türk işadamları ile yaptığı toplantıda, taşımacılık yapan bir firmanın sahibi de konuyu gündeme getirdi. Özellikle Iğdır plakalı araçlara Dilucu kapısında farklı muamele edildiğini, Ankara, İstanbul plakalı kamyonlara 550 litreden fazla akaryakıt için giriş izni verilmezken, Iğdır plakalı araçların bin litre akaryakıt sokabildiğini öne süren işadamı, şöyle konuştu:

"Ponza taşı ihracatı gerekçesiyle çıkan bu kamyonlar bin litre motorin ile giriş yapabiliyorlar. Özellikle, Ankara, İstanbul plakalı kamyonlara sorun çıkartıyorlar. Bu kamyonlar, akaryakıtı bizden ucuza aldıkları için taşımacılıkta bizden ucuza teklif veriyorlar. Hem haksız yere para kazanıyorlar hem de haksız rekabete neden oluyorlar."

Bakan Çağlayan, gümrüklerde plakaya göre farklı uygulama olamayacağını, kamyonlarda akaryakıt limitinin 550 litre olduğunu, akaryakıt kaçakçılığını önlemek için ponza taşı ihracatını yasakladıklarını yineledi.

Çağlayan, bir firmanın ürettiği sandalye nedeniyle Alman şirketi ile patent sorunu yaşadıklarını söylemesi üzerine, işadamlarına, patent ve fikri mülkiyet hakları konusunda dikkatli davranmaları uyarısında bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir