"PPK faizleri artırması gerektiğini biliyor"

CHP'li Güneş, PPK'nın faiz kararı hakkında, "Eğer ekonominin gereği olarak faizler artması gerekiyorsa, artıracak. Kendisi de biliyor artması gerektiğini. Bilmeseydi PPK dün aldığı kararda 'olağanüstü günlerde 9 yapacağım' demezdi"dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun (PPK) faiz kararına ilişkin, "Eğer ekonominin gereği olarak faizler artması gerekiyorsa, artıracak. Kendisi de  biliyor artması gerektiğini. Bilmeseydi PPK dün aldığı kararda 'olağanüstü günlerde 9 yapacağım' demezdi" dedi. 

Güneş, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de sadece HSYK  ilgili bir bağımsızlık sorunu olmadığını, Merkez Bankası ve Rekabet Kurumu'nun da bağımsızlığını yitirdiğini iddia etti. 

Merkez Bankası'nın üzerinde çok ciddi siyasi baskılar olduğunu, bankanın bağımsız bir politika izleyemediğini ileri süren Güneş, "Eğer bütün bu bağımsız kurumlar yargıyla beraber bağımsızlıklarını yitirirlerse  Türkiye'de mutlakiyetçi bir iktidar oluşmuş demektir" dedi. 

Döviz kuruna dikkati çeken Güneş, çok ciddi döviz satışları olduğu halde, dövizin istikrarının sağlanamadığını savundu. 

Güneş, Merkez Bankası'na "faiz yükselmesin" diye çok ciddi baskı yapıldığını öne sürerek, şöyle devam etti: 

"Merkez Bankası böyle saklayarak, çaktırmadan, el altından faiz yükseltmeye çalışıyor. 'Faizi yükseltmedim' diyor  ama bir taraftan da faizi yükseltmek zorunda olduğunu düşünüyor. Bakan Nihat Zeybekçi Para Politikası Kurulu (PPK) toplanmadan önce 'Merkez Bankası faizi artırmazsa doğruyu yapmış olur' diyor. Bu siyasi baskı değil midir? Artırılmadığı izlenimini aldığı zaman Başbakan da 'doğru yapıldı' diyor. 27 Mayıs 2013 tarihindeki  Bakanlar Kurulu sunumunda veya daha sonraki herhangi bir toplantıda Başbakan, Merkez Bankası Başkanı'na faizler konusunda bir talimat verdi mi? Biz talimatın ne biçimde söylendiğini biliyoruz. Ama açıklamanın oradan gelmesini istiyoruz." 

Türkiye'nin tüm kurumlarının siyasi olarak iktidara bağlandığını iddia eden Güneş, ülkenin mutlakiyetçi bir iktadara doğru gittiğini savundu. 

Güneş, gazetecilerin Merkez Bankası'nın faiz artırmama yönündeki kararını belirtmesi üzerine, "Eğer ekonominin gereği olarak faizler artması gerekiyorsa, artıracak. Kendisi de  biliyor artması gerektiğini. Bilmeseydi PPK dün aldığı kararda 'olağanüstü günlerde 9 yapacağım' demezdi. Neden? Çünkü faizin artması gerektiğini düşünüyorsun, biliyorsun, yapmak istiyorsun ama  yapamıyorsun 'mış' gibi yapıyorsun. Niye üstü kapalı yapıyorlar? Kimden korkuyorsun? Yapacaksan yap, yapmayacaksan yapma" dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir