"Reformlarla yatırımlar değer kazanacak"

Bakan Şimşek, Türkiye'de yapılacak reformlarla ülkenin daha hızlanacağını ve yapacağı yatırımlarla daha değerleneceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de hala yapılması gereken birçok reform olduğunu belirterek, "Bu reformları yaptıkça Türkiye daha hızlanacak büyüyecek, yatırımlar daha değer kazanacak" dedi.

Şimşek, Fransa'daki temasları kapsamında Orleon şehrine geçerek burada faaliyet gösteren Türk iş adamları derneğinin toplantısına katıldı.

Bakan Şimşek, toplantıda yaptığı konuşmada, yurt dışındaki Türk iş adamlarının ve yatırımcılarının bir araya gelerek sivil toplum örgütleri oluşturmalarına destek verdiklerini belirtirken, yurt dışında faaliyet gösteren iş adamları ve yatırımcıların yaptıkları çalışmalarla hem bulundukları topluma ve hem de Türkiye'ye güç katacağını söyledi.

Türkiye'nin son yıllarda çok güçlendiğini ve gerek siyasi gerek ekonomik anlamda büyük bir değişim ile dönüşüm sürecinden geçtiğini anlatan Şimşek, "Türkiye eskiden kağıt üzerinde var olan potansiyelini harekete geçirerek daha saygın ve etkili bir siyasi ve ekonomik aktör olma konusunda önemli mesafeler kat etti" dedi.

Ülkenin uzun vadede önünün açık olduğuna dikkati çeken Şimşek, Türkiye'nin bulunduğu bölgede ve dünyada oldukça güçlü konuma geldiğini kaydetti.

30-40 yıllık dönemde de Türkiye'nin dünyanın ilk 10 ekonomisine, Avrupa'nın ise ilk 3 ekonomisi arasına girmesine dönük projeksiyonlar olduğunu anlatan Şimşek, bunların afaki değil gerçekçi tahminler olduğunu söyledi.

Uzun vadede kalkınma için, daha büyük refah seviyesi için ülkelerin demografik yapılarının da önemli olduğunu işaret eden Şimşek, Türkiye'nin bu anlamda dinamik ve genç bir nüfusa sahip olduğunu, bunun da Türkiye'yi uzun vadede önemli bir konuma getirdiğini kaydetti.

Türkiye'nin son yıllarda ekonomiden diğer alanlara hak ve özgürlüklerden AB ile müzakerelere kadar önemli reformlar gerçekleştirdiğini anlatan Şimşek, bunun da ülkeyi daha güçlü ve rekabet edebilir hale getirdiğini ifade etti.

Ülkede hala yapılması gereken birçok reform bulunduğunu belirten Şimşek, "Bu reformları yaptıkça Türkiye daha hızlanacak, büyüyecek, yatırımlar daha değer kazanacak" dedi.

Türkiye'de yapılan reformların devam ettirileceğini de vurgulayan Şimşek, bunun yanı sıra ülkenin siyasi istikrar, birlik beraberliğini koruyacağını söyledi.

Türkiye'nin tarihinden gelen önemli bir birikimi, bölgesinde güçlü ilişkileri olduğunu da anlatan Şimşek, bunların hepsinin Türkiye'ye avantaj sağladığını ve ülkenin bu dinamiklerden yararlanmaya başladığını kaydetti.

"Rekabet gücümüzü artırmalıyız"

 Bugüne kadar yapılan çalışmalar ve önceliklendirilen alanlar hakkında bilgi veren Şimşek, kriz ortamında dahi eğitime, araştırma ve geliştirmeye, alt yapı projelerine önemli kaynak aktardıklarını bildirdi.

"Bilgi toplumu olacaksanız, Ar-Ge çok önemli bir husus olarak önümüze çıkıyor" diyen Şimşek, bunun yanı sıra markalaşma ve farklılık yaratma yoluyla rekabette üstünlük sağlamanın önemine işaret etti.

Geçmişte markalaşmaya ve Ar-Ge'ye gereken önemin verilmediğini anlatan Şimşek, şimdi ise Türk şirketlerinin dünyada kendini daha başarılı bir şekilde göstermeye başladığını ifade etti.

Ülke olarak rekabete, rekabet gücünü artırmaya önem verdiklerini vurgulayan Şimşek, yapılan özelleştirmelerin, ülkeye giren yabancı sermayenin de rekabet ortamını geliştirdiğini ve performansı artırdığını belirtti.

İki temel önceliklerinin bulunduğunu, bunlardan birinin yurt içinde rekabet ortamını iyileştirmek, adil rekabet ortamını oluşturmak ve daha yenilikçi, verimli bir yapıya kavuşmak olduğunu ifade eden Bakan Şimşek, ikinci önceliğin de Türkiye'nin uluslararası anlamda rekabet gücünü artırmak olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin rekabet gücünü iyileştirmek için birçok reform yapmak gerektiğine dikkati çeken Şimşek, yapılan birçok reformlarla da Türkiye'nin birçok alanda ve konuda Avrupa ile arayı kapattığını söyledi.

Ulaştırma sektöründeki yatırımlara da değinen Şimşek, karayollarından, havayolundan, demiryollarına birçok önemli projeler gerçekleştirildiğini, bu kapsamda Türkiye'nin bazı alanlarda Avrupa'dan bir farkı olmadığını bildirdi.

Şimşek, "Yaptığımız çalışmaları uzun soluklu olarak verimli bir strateji içinde götürmeye çalışıyoruz. Eğitime, altyapıya, beşeri kaynağımıza büyük yatırımlarda bulunuyoruz. Doğru politikalar ile Türkiye'yi daha rekabet edebilir hale getirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

 

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir