"Rektörleri istifaya davet ediyoruz"

Üniversite öğretim üyeleri derneği başkanı, en çok oy alanların yerine oturan rektörleri istifaya çağırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, "en çok oy alanların yerine atanan rektörleri akademi etiği çerçevesinde istifaya" çağırdı.

Yeşildere, yazılı açıklamasında, rektör atamalarına ilişkin eleştirilerde bulundu. "Cumhurbaşkanı ve YÖK Başkanı'nın el ele vererek üniversitelerde demokratik biçimde yapılan rektörlük seçim süreçlerini yok saydıklarını" öne süren Yeşildere, "rektörlerin siyasal tercihler doğrultusunda belirlendiğini" ileri sürdü. Yeşildere, şu görüşleri savundu:

"Cumhurbaşkanı tarafsızlığını yitirmiş, üniversite öğretim üyelerinin demokratik teamüllerini yok saymış, adeta kendi siyasal partisinin görüşündeki adayları öne çıkararak üniversiteleri siyasallaşmanın kucağına itmiştir. Üniversitelerde rektör adaylarının belirlenmesi için yapılan acayip seçim sisteminin de hiçbir öneminin olmadığı bir kez daha kanıtlanmıştır. Cumhurbaşkanının hükümette olduğu dönemlerdeki partisi ve kendisi, üniversitelerde yapılan rektör seçimlerinde demokrasi gereği en çok oyu alanın atanmasının demokrasinin vazgeçilmezi olduğuna değinirlerken, şimdi bu söylemi unutmuşlar, antidemokratik atamalar ile üniversiteleri ve seçimlerde oy kullanan öğretim üyelerini yok saymışlardır."

Yeşildere, öğretim üyelerini "bu sisteme karşı durmaya ve en çok oyu alanların yerine oturan rektörleri akademi etiği çerçevesinde istifaya" çağırdı.

Eğitim Sen Genel Sekreteri Mehmet Bozgeyik de yaptığı yazılı açıklamada, AKP'ye yakınlığıyla bilinen ve listenin ilk sırasında yer almayan bazı isimlerin rektör olarak atandığını ileri sürerek, "Görülmüştür ki rektör atamalarında en önemli kriter, AKP'ye ve onun programına bağlılığı bir biçimde ilan etmektir" dedi.