"RK kadro iptal ve ihdasını yapamaz"
ANKARA – Anayasa Mahkemesi, kadro ve iptal ihdasını Rekabet Kurulu'nun yapamayacağına hükmetti.
Danıştay 5. Dairesi, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 34. maddesinin ikinci fıkrasının "Kurul, ihtiyaca uygun kuruluş ve kadro statülerinin düzenlenmesinde serbesttir. Kadroların iptali ve ihdası Kurulca yapılır" biçimindeki ikinci ve üçüncü cümlelerini Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle Yüksek Mahkemenin gündemine taşıdı. Davayı esastan görüşen Anayasa Mahkemesi, kadroların iptal ve ihdasının Rekabet Kurulu tarafından yapılmasını içeren hükmü iptal etti.
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan kararın iptal gerekçesinde, kadroların bir kamu hizmetinin teşkilatlanmasının ön koşulu olduğu vurgulandı. Kadro unvanının, personelin yerine getireceği görevleri, yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ile diğer özlük hakları ifade ettiğinin belirtildiği gerekçede, "Kadro unvanı ile personelin özellikle aylık ve ödenekleri ve diğer özlük hakları arasında sıkı bir bağ bulunmaktadır. Kadro ile idarede istihdam edilecek ve genel idare esaslarına göre yürütülmekte olan kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevleri ifa edecek personelin niteliklerinin kanun ile belirlenmesi Anayasanın gereğidir" denildi. Düzenleyici ve denetleyici kurumlar arasında yer alan Rekabet Kurumu'nun kanunla kurulduğunun ve bir kamu tüzel kişisi olarak idarenin bütünlüğü içinde, idarenin kanuniliği ilkesine tabi olduğunun ifade edildiği gerekçede, şöyle denildi:
"Bu ilke uyarınca Rekabet Kurumunun hizmet birimlerine, bunların görev ve yetkilerine ilişkin temel kurallar kanunla belirlenmelidir. Kamu tüzel kişiliğini haiz Rekabet Kurumunda genel idare esaslarına göre yürütülmekte olan kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevleri ifa eden sözleşmeli personel, Anayasa'nın 128. maddesi kapsamında olduğundan, bunların kadrolarına ve bu kadroların ihdas ve iptaline ilişkin temel kuralların kanunla düzenlenmesi gerekir. Kanun'da anılan konulara ilişkin olarak temel kurallar belirlenmeksizin, bunları düzenleme yetkisinin idarenin bir unsuru olan Rekabet Kuruluna bırakılması, yasama yetkisinin devri sonucunu doğurmakta ve idarenin yasallığı ile kamu görevlilerinin statülerinin kanunla düzenlenmesi yolundaki anayasal kurallara aykırılık oluşturmaktadır" denildi.