"Sağlam bir muhasebe yapmak zorundayız"

Gül, Marmara depreminin 10. yılında, yapılması gerekenlerin bir kez daha gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Marmara depreminin 10. yılında, yapılması gerekenlerin bir kez daha gözden geçirilmesi ve sağlam bir muhasebe yapılması gerektiğini belirterek, yaşananlardan ders çıkarılması ve eksikliklerin hızla tamamlanması gerektiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül, Marmara depreminin 10. yılı nedeniyle bir mesaj yayımladı.

''Marmara depreminin üzerinden 10 yıl geçti. Binlerce insanımızın hayatını kaybettiği, yaralandığı, binlerce çocuğumuzun yetim ve öksüz kaldığı bu felakette yaşadıklarımızı unutmadık. Aramızdan ayrılanların acılarını hala içimizde hissediyoruz'' diyen Gül, Türkiye'nin, devletin, vatandaşların ve tüm dünyanın katkılarıyla 1999 depreminin yaralarını sarmaya çalıştığını, milletin bu felakette büyük bir dayanışma gösterdiğini ifade etti.

O günlerde binlerce insanın ölümüne yol açan ihmal ve hataların sorgulandığını, yapılması gerekenlerin masaya yatırıldığını hatırlatan Gül, şunları kaydetti:

''Depremlerin zararlarının en aza indirilmesi konusunda yol haritaları hazırlandı. Tüm bunların ışığında ciddi çalışmalar yürütüldü. Ancak bugün geriye dönüp baktığımızda, doğal afetler karşısında hala atılması gereken adımlar olduğunu görüyoruz.

Şimdi bu acı ve üzüntülü olayın 10. yılında, yapılması gerekenleri bir kez daha gözden geçirmek, sağlam bir muhasebe yapmak zorundayız. Yaşananlardan ders çıkararak, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeği karşısında vatandaşlarımızı bilinçlendirmek ve eksiklerimizi hızla tamamlamak durumundayız. Bu süreçte devlete, sivil toplum örgütlerine ve tek tek bireylere önemli sorumluluklar düşmektedir. Vatandaşlarımın bu konuda gerekli duyarlılığı göstereceğinden şüphe duymuyorum.

Türkiye'nin bir daha böyle üzücü olaylar yaşamaması ümidiyle, Marmara depreminde hayatını kaybedenleri rahmetle anıyor, yakınlarına sabırlar diliyorum.''