"Şartlar yerine gelmezse sonuç alamayabiliriz"

Bakan Yıldız, yarın Güney Kore'de nükleer güç santralleri ile alakalı yapılan müzakere sürecini değerlendireceklerini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yarın Güney Kore'de nükleer güç santralleri ile alakalı yapılan müzakere sürecini değerlendireceklerini belirterek, şartlar yerine gelmezse sonuç alınamayabileceğini bildirdi.

Yıldız, Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) tarafından düzenlenen "Türkiye'nin Enerji Vizyonu" konulu konferansta katılımcıların sorularını yanıtladı. 

Yarın saat 11'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte G-20 Toplantısı'na katılmak üzere Güney Kore'ye gideceklerini belirten Yıldız, Güney Kore'de nükleer güç santralleri ile alakalı yapılan müzakere sürecini değerlendireceklerini söyledi.

"Şartlar yerine gelmezse sonuç alamayabiliriz. Şartlar çok önemli" diyen Yıldız, Türkiye'nin menfaatine ve Türkiye'nin çizdiği temel prensipler doğrultusunda bir anlaşma yapmayı ümit ettiğini kaydetti. Bakan Yıldız, bir kısım kırmızı çizgilerin olduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti:

"O çizgilerin ihlal edilmesi bizim açımızdan söz konusu olamaz. Anlaşmazsak B,C planlarımız mutlaka var. Anlaşabilirsek, Güney Kore ile çalışmaktan gerçekten mutlu oluruz. Güney Kore, yapı olarak bize benzer bir ülkedir. Kendi iç dinamiklerini, insan kaynaklarını, kendi ülkesi için kullanabilen, çalıştırabilen bir ülkedir. O manada beraber iş yapabileceğimizi ümit ediyorum. Mutlaka iyi bir nokta yakalayabileceğimiz kanaatindeyim. Dün yaptığımız görüşmelerde Güney Kore'den değerli meslektaşım geldi, bir iki iyimser adım atıldı. İnşallah yeterli adımların da Seul'de atılacağına inanıyorum. Türkiye bu manada yoluna devam edecek. Nükleer güç santrali kurmayla alakalı kararlığından bir şey eksiltmiş olmayacak."

Rusya'nın verdiği fiyata ilişkin soru üzerine de Yıldız, Rusya Hükümetler Arası Nükleer Güç Santrali Anlaşması'nın sorumlulukların yetki ile beraber belirlendiği projelerden bir tanesi olduğunu ve anlaşmada yetki ve sorumluluğun aynı merkezde bulunduğunu, bir risk varsa bunu üstlenecek olanın da Rusya olduğunu kaydetti.

Bakan Yıldız, bir başka soru üzerine de 2023 yılına kadar en az iki tane nükleer santral yapabiliyor olunması gerektiğine işaret etti. Yıldız, "Yaptığımız çalışmalar sonuna geliyor. Akdeniz'de beşer bin MW'lık iki santral yapacağız. Bunlar bittiğinde Türkiye'nin kurulu gücünün yüzde 10'u kadar olmuş olacak" dedi.

"Arz güveninliği ile ilgili mazeretimiz olamaz"

Yıldız, hiçbir Enerji Bakanı'nın ve enerji yetkilisinin arz güvenliği ile ilgili mazeretinin olamayacağını belirterek, Türkiye'nin 2023 yılına kadar öncelikle yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanacağını söyledi.

Türkiye'nin hidrolelektrik enerji potansiyelinin henüz üçte birini kullandığını kaydeden Yıldız, enerji konusunun önemine rağmen bazı haksız karşı çıkışların olduğunu ve bazılarının işin tadını kaçırdığını anlattı.

Yenilenebilir enerji

ABD'de Türkiye'den daha az HES var eleştirilerinin hatırlatılması üzerine de Bakan Yıldız, hangi enerji kaynaklarının daha fazla kullanıldığının ülkenin coğrafyasından kaynaklandığını ve her ülkenin coğrafyasından kaynaklanan avantaj ve dezavantajları olduğunu söyledi. Türkiye'de su akarken HES yapılmamasının asıl eleştiri konusu olması gerektiğini anlatan Yıldız, "Kuş uçuşlarını etkilediği için rüzgara, yeşili bozduğu için HES'e, etrafı kirletecek diye nükleere, yer altı dengesini bozuyor diye jeotermale karşı bir şey bulunuyorsa bunlar teknik gerekçelerle değil, politik gerekçelerle ve temellendirilmemiş bir karşı çıkıştır ve yanlıştır" dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir