"Savunma istenmesi mevzuta aykırıdır"

SAYDER Yönetim Kurulu, Ankara Büyükşehir Belediyesi hesaplarını inceleyen denetçilerden savunmalarının istenmesine tepki gösterdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Sayıştay Denetçileri Derneği (SAYDER) Yönetim Kurulu, Sayıştay Başkanlığı'nın, Ankara Büyükşehir Belediyesi hesaplarını inceleyen denetçiler ile grup başkanı hakkında soruşturma yürüterek ilgililerden savunmalarını istemesini, "mevzuta aykırı olmasının yanı sıra Sayıştay denetiminin etkinliğini tartışmalı kılmaya yönelik eylemler" olarak değerlendirdi.

SAYDER Yönetim Kurulu adına yapılan açıklamada, Sayıştay Başkanlığı'nın, Ankara Büyükşehir Belediyesi 2006 yılı hesaplarının incelenmesi sonucunda düzenlenen Sayıştay sorgularının basın yayın kuruluşlarında yayınlanmasını gerekçe göstererek, hesabı inceleyen denetçiler ile ilgili grup başkanından savunmalarını istediği hatırlatıldı.

Denetçiler tarafından düzenlenen Sayıştay sorgularının basın yayın kuruluşlarında ilk defa yer almadığı; daha önceleri de birçok kamu kurum ve kuruluşu hakkında düzenlenen sorguların yazılı ve görsel medyada haber konusu yapıldığı ifade edilen açıklamada, "Daha önce basında yer alan sorguların hiçbiri hakkında ön inceleme dahi yürütülmezken; konu Ankara Büyükşehir Belediyesi olunca, hesabı inceleyen denetçiler ile grup başkanından savunma istenmesi ve haklarında soruşturma açılması anlaşılabilir değildir" denildi.

"Sayıştay sorgularının yazılı ve görsel medyada yer almasından hesabı inceleyen denetçilerin sorumlu tutulamayacağı" ifade edilen açıklamada, özetle şu görüşler dile getirildi:

"Merkezde incelemede sorumlularına tebliğ için Sayıştay Başkanlığına sunulduğu, yerinde incelemede ise sorumlularına tebliğ edildiği tarihten itibaren denetçilerin hiçbir şekilde sorumluluğu söz konusu olamaz.

Sayıştay Başkanlığı denetçiler hakkında sadece ön inceleme yürütebilir ve bu bağlamda yazılı ve sözlü bilgilerine başvurabilir.

Denetçi sorguları ancak ve ancak hesabı yargılayan ilgili Sayıştay dairesinde incelemeye, irdelemeye ve değerlendirmeye tabi tutulabilir. Bu bağlamda Sayıştay Başkanlığı, Ankara Büyükşehir Belediyesinin ticari şirketlerinin Sayıştay denetimine tabi olmadığı gerekçesini ileri sürerek, Sayıştay denetçilerine, belediye iç denetçileri ile Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanına söz konusu belediyenin şirketinden ödenen yönetim kurulu üyeliği ödeneği hakkında neden sorgu yazıldığı sorusunu soramaz ve savunmalarını isteyemez."