"Sıradışı bir toprak kayması"

Afşin'deki heyelanı 'sıradışı'olarak değerlendiren Yıldız, kayıp 9 kişinin risksiz bölgelerde aranacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AFŞİN - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Afşin'deki Çöllolar açık kömür üretim sahasında meydana gelen göçük için 'Sıra dışı bir toprak kayması' derken  toprak altında kalan 9 kişiyi arama ve kurtarma çalışmalarının, heyelan riski bulunan alanların dışında sürdürüleceğini söyledi.

Yıldız, Afşin-Elbistan B Termik Santrali İşletme Müdürlüğü Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, yetkililerle yaptığı görüşmeler ve göçük alanındaki incelemelerin ardından bir kısım kararlar aldıklarını ve bu kararları kamuoyuyla paylaşmak istediğini belirtti.

Çöllolar açık kömür üretim sahasında kömür çıkarma faaliyetlerinin resmi olarak durdurulduğunu kaydeden Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin çalışmaları sonucunda, arama kurtarma çalışmalarının riskli olmayan bölgelerde sürdürülmesine karar verildiğini bildirdi.

Yıldız, şevlere 100 metre yaklaşma mesafesindeki alanların riskli olduğunu ifade ederek, arama ve kurtarma çalışmalarının, göçük alanının riskten uzak bölümlerinde, kimsenin sağlığı riske edilmeden yapılacağını kaydetti. Sahada yaptıkları çalışmaların bölgede yeni heyelanlar olabileceğini ortaya koyduğunu vurgulayan Yıldız, "Heyelan riski olan bölgeler var. Bu yüzden o bölgelerde bir çalışma yapılması söz konusu olmayacak" dedi.

Literatürde 50-60 milyon metrüplük heyelana ilişkin bir çalışma yok

Yıldız, sıra dışı bir toprak kaymasıyla karşı karşıya olduklarına dikkati çekti. Literatürde, dünyada ve Türkiye'de 50-60 milyon metrüplük heyelana ilişkin bir çalışma olmadığını, dünyada bu büyüklükte bir heyelanın olduğunun de pek bilinmediğini ifade etti.

Bakan Yıldız, "Sıra dışı bir toprak kaymasıyla karşı karşıyayız. Heyelanın yeni heyelanlar oluşturabileceğini de burada tekrar söylüyorum" diye konuştu.

Heyelanın neden kaynaklandığına ilişkin henüz net bilgilere ulaşılamadığına, söylenebilecek bir nedenin doğruluğunun sondaj ve laboratuvar sonuçlarıyla teyit edilmesi gerektiğine dikkati çeken Yıldız, bunun için zamana ihtiyaç olduğunu belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir