"Şırnak'ta ciddi maden potansiyeli var"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL  - Global Yatırım Holding'in enerji sektöründeki ana iştiraki Global Enerji AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kanat Emiroğlu, Şırnak'ta ciddi bir maden potansiyeli bulunduğunu, bunu değerlendirmek istediklerini belirterek, "Özel sektörün bu ile şimdiye kadar yaptığı yatırımın 13-14 kat fazlası olan bir yatırım yapmak istiyoruz" dedi.
 
Grubun orta ve uzun vadeli planları hakkında bilgi veren Emiroğlu, grup olarak yatırımlar konusunda yurt dışına da baktıklarını,ancak öncelikle yurt içini tercih ettiklerini belirtti.
Türkiye'nin şu anda çok cazip bir ülke olduğunu kaydeden Emiroğlu, "Türkiye, Avrupa havzasında büyüyen iki üç ekonomiden biri ve yatırım ortamı her geçen gün daha olumlu hale dönüşüyor. Bizim gördüğümüz yurt dışından herkes Türkiye'ye yatırım yapmaya çalışıyor. Yurt içinde parası olan birisinin de bugün yurt içinde yatırım yapması, aslında dünyanın en cazip pazarlarından birine yatırım yapması demek" dedi.
Yurt dışında hem liman hem de enerjide birkaç alana baktıklarını dile getiren Emiroğlu, sözlerine şöyle devam etti:
"Yurt dışında bulunan alanların istisna olduğunu düşünebilirsiniz. Yurt dışında büyük bir yatırımdan önce Türkiye'yi çok daha cazip bir pazar olarak görüyoruz. Yunanistan ve Kuzey Afrika'da limanlara bakıyoruz. Çünkü onlar Türkiye'nin 10-15 yıl önceki endüstrisinin haline benziyor. Yani bizim sevdiğimiz bir zaman. Cazip bir şey olursa ortaklarımızla girebiliriz. Yunanistan'ın özelleştirme sürecindeki limanlarıyla ilgili görüşmeler devam ediyor. Görüşmeler var, Türkiye'de birçok kişinin görüşmesi var. Yunanistan özelleştirme süreci içerisinde, biz de onun içerisindeyiz. Biraz yavaş gidiyor ama ilgileniyoruz Yunanistan'ın limanlarıyla. Bizim limanlarımıza benzeyen limanları var. Kuzey Afrika'da da ilgilendiğimiz limanlar var. Somut bir şeyler var ama liman satışları stratejik bir şey olduğu için ülkeler uzun uzun düşünüyorlar. Enerjide Kuzey Irak'a bakıyoruz. Orada çok önemli bir gaz oyunu var. Biz de onun bir parçası olmak istiyoruz. Ama bunlar holdingin ana stratejisi değil istisnaları teşkil ediyor. Ana stratejilerimiz yurt içi yatırımlarımız."
Türkiye'deki liman ihalelerine de değinen Emiroğlu, liman ihalelerinin artık daha rekabetçi bir durumunda olduğunu belirtti. Emiroğlu, Türkiye'de 8-10 sene önceki gibi bu alanda bir ilgisizliği bulunmadığını kaydederek, "Dolayısıyla daha çok insan ilgileniyor. O yüzden her limanın değeri neyse biz de onu vermeye çalışıyoruz. Galataport iptal edildi ama Galataport da yok. Belki Türkiye'ye yılda 10 milyon turist getirecek cruise terminali Türkiye'de yok. Bunun da en kısa zamanda olmasını isteriz. Ama çok az gemi geliyor. Türkiye'ye çok daha fazla cruise gemileri gelebilir. İstanbul cruise terminallerinden en önemli duraklarından biri olmalı. Çünkü dünyanın en anlamlı ve güzel şehirlerinden biri" şeklinde konuştu.
 
"Şırnak'a yapacağımız, Türkiye için stratejik bir yatırım"
 
Emiroğlu, Şırnak'ta kuracakları termik santrale ilişkin, buraya şimdiye kadar yapılmış özel sektör yatırımının 14 katı büyüklükten bahsettiklerini vurgulayarak, "Bu yıl inşaat başlamayacak fakat 2013 yılında hızla başlayacak" dedi.
Şırnak'ta ara sıra olaylar olmasına rağmen bu ilin çok güvenli olduğunun altını çizen Emiroğlu, "Ben Şırnak'ı şöyle tanımlıyorum; 'Şırnak ilerleyen bir greyderse saldırılar küçük bir toplu iğne ile dokunuştur'. Şırnak'ta kömür madenleri var, asfaltit madenleri var, verimi yüksek. Bu yataklar biliniyor ama 40-50 yıldır yatırım yapılmadığını gösteriyor. Böyle bir maden var ve onu değerlendirmek istiyoruz. Oraya 270 Megavatlık (MV) bir elektrik santrali kurmak ve 380 milyon dolar yatırmak istiyoruz. Şırnak en düşük gelirli illerden biri, kayıtlı ekonomisi çok düşük ama çok verimli bir yer. Şırnak'ta ciddi bir maden potansiyeli var, onu değerlendirmek istiyoruz. Özel sektörün şimdiye kadar yaptığı yatırımın 13-14 kat fazlası olan bir yatırım yapmak istiyoruz" diye konuştu.
Emiroğlu, Şırnak'ın hem Irak hem de Suriye'ye yakın olduğuna da işaret ederek, Türkiye'nin orada elektrik üretmesinin bölgenin ihtiyacını karşılayacağını söyledi. Şırnak'ın zaman içerisinde Irak ve Suriye'ye elektrik ihracatı potansiyeline sahip olan bir yer olduğuna işaret eden Emiroğlu, şunları ifade etti:
"Orada iş yaratan bir şey, inşaat sırasında 1100 kişi çalışacak ve inşaattan sonra 400 kişiye iş sağlayacak. Tüm bunları topladığımızda zor bir iş ama bizi çok heyecanlandırıyor. Değişik bir iş modeli olduğu için bölgeye Türkiye'nin birçok şirketi bakmamış. 2013'de inşaata başlayacağız. Bu projede Çinli bir firma santrali inşa edecek ama biz onlara tedarikçi olarak bakmayıp onları ortak olarak içeri aldık. Çinlilere yüzde 10 küçük bir ortaklık verdik. Ek olarak konsorsiyum şeklinde yurt içi bankalarla anlaştık. Finansman kaynakları hazır. Biz projeye başlamadan önce hükümetten çok büyük bir cesaretlendirme oldu. Biz de ondan çok memnunuz, biraz daha destek görmesini bekliyoruz. Çünkü Türkiye için stratejik yatırım."
 
"KOBİ'lere enerji çözümleri üretmeye çalışıyoruz"
 
Sıkıştırılmış doğalgaz (CNG) satış ve dağıtım işleriyle ilgili de bilgiler veren Emiroğlu, KOBİ'lerin enerjiyi her zaman en en ucuz ve en güvenilir şekilde almak istediğini, dünya fiyatlarına bağlı olarak LPG, LNG, CNG arasında tercih yapıklarını, kendilerinin de CNG'nin geleceği olduğunu düşündüklerini söyledi.
 
Emiroğlu, Türkiye'nin etrafının gaz tedarikçileriyle çevrili olduğuna işaret ederek, "CNG'den ziyade biz KOBİ'leri önemsiyoruz. Biz KOBİ'lere enerji çözümleri üretmeye çalışıyoruz. Antalya'da BOTAŞ'ın boru hattına bağlı olmayan bir sürü otel var. Binlerce turisti ağırlıyor ve gaz kullanmak istiyorlar. Bunlara gaz götürüyoruz. Bu hizmeti veren firmamız geçen yıla göre 2 kat büyüdü. Bu sene de bu şekilde büyümesini bekliyoruz. Sektör Türkiye gaz pazarının yüzde 1,5'u oranında bir büyüklüğe sahip. Bunun hızla büyüyeceğini tahmin ediyoruz" dedi.
 
KOBİ'lere yönelik enerji ve enerji hizmetleri üretmek için yola çıktıklarını anlatan Emiroğlu, bunun ilk adımı olarak bu hafta trigenerasyon teknolojisi üzerine bir şirket kurduklarını belirtti. Emiroğlu, yaptıkları çalışmalara ilişkin ise "Endüstriyel tesis içerisinde gaz santrali kurarak KOBİ'lerin kendi elektriklerini üretebileceği bir imkan sunuyoruz. Trigen teknolojisi ile gazdan üretilen elektik 2 MV'den 10 MV'ye kadar çıkartılabilir ve yan ürün olarak gelen buharı da firmanın ısıtmasında ve soğutmasında kullanabiliyorsunuz. Dolayısıyla Trigen, enerjinin son damlasına kadar kullanan verimli bir teknoloji. Bu teknolojiyi getirdiğimiz yerlerde aynı zamanda tesisin bakımını yapan teknisyeni de tesis içerisine enerji uzmanı olarak yerleştirmekteyiz. Kısacası sadece satıp, paramızı alıp gitmiyoruz. Enerjide KOBİ'lere yaklaşımımız çözüm üretmek ve karşılıklı uzun süreli iş birlikteliğidir" bilgilerini aktardı.
KOBİ'ler için ürettikleri ikinci bir çözümün de sıkıştırılmış gaz (CNG) alanında olduğunu dile getiren Emiroğlu, "CNG pazarı Asya'da çok yaygın. Şimdi de ABD'de çok hızlı büyüyor. Trigen ise daha çok Avrupa'da yaygın ve özellikle Almanya'da. Bunlara ek olarak Türk KOBİ'leri için yaratılmış başka enerji ürünlerimiz de olacak" dedi.
 
"Güneş enerjisi ihalesi bizim için beşinci, altıncı öncelik"
 
Güneş enerjisiyle de ilgilendiklerini kaydeden Emiroğlu, 8 yerde ölçümlere başladıklarını, ancak büyük bir yerde güneş enerjisi tarlası kurmak yerine KOBİ'lere çözüm üretmek istediklerini söyledi. Emiroğlu, güneş enerjisi ihalesinin kendileri için beşinci, altıncı öncelikleri olduğunu ifade ederek, "Büyük bir yatırım da planlamıyoruz. İlgili ölçümleri yapıyoruz, ihaleye de gireceğiz, ama henüz değerlendirmesini yapmadık" diye konuştu.
Rüzgar enerjisi yatırımı için ölçümün çok önemli olduğunu ve mümkünse 6 ay değil 1 hatta 2 yıl ölçüm yapılması gerektiğini söyleyen Emiroğlu, "Güneş enerjisinde ise çok detaylı bir ölçüme gerek yok. Güneşin nereden geldiği, nereye vurduğu ve nerenin ne kadar bulutlu olduğu hakkında aslında 100 yıllık datalar var. 6 aylık bir ölçüm bence mantıksız değil. Güneş çok değişen bir şey değil, fakat rüzgar tamamen farklı. 10 metre oynatırsanız yanlış rüzgardan olabiliyorsunuz. Güneşte çok büyük bir ölçüm olması gerektiğini düşünmüyorum. Hükümetin politikası bence ve güneş enerjisi yatırımlarının doğru çok desteklenmesi gerektiğini de düşünmüyorum. Çünkü Avrupa'daki deneyime bakarsak İspanya, İtalya, Portekiz, Yunanistan'da güneşe yapılan yatırımların vergi verenlerin cebinden çıktığı ve pahalı elektrik üretimine neden olduğu henüz teknoloji yerine gelmediği görülüyor. Biz orada da büyürsek yine KOBİ'lere çözümü üretmek için var olacağız" dedi.
 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir