"Suriye muhalefeti Cenervre-2'ye katılmalı"

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Bizim tutumumuz gayet açık, Suriye muhalefetinin Cenevre-2 Konferansına katılmasını istiyoruz" açıklaması yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Bizim tutumumuz gayet açık, muhalefetin Cenevre-2 Konferansı'na katılmasını istiyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Suriye'deki radikal unsurları desteklediğine dönük psikolojik hareket yürütüldüğünü belirterek, "Suriye rejimi unsurları, PYD unsurları, El-Kaide unsurları bizim için güvenlik riski oluşturan faktörlerdir" dedi. 

Anadolu Ajansı'nın Editör Masası'na konuk olan Davutoğlu, burada gazetecilerin sorularını cevapladı. Davutoğlu, Esed yönetiminin muhalefet olarak gördüklerini terörle suçladıkları belirterek, "Terör tehdidini bastırmak için daha büyük bir şiddet uygulama konusunda meşruiyet kazanmış oluyorlar, bu durum da çatışmaları körüklüyor" şeklinde konuştu. 

Davutoğlu, Hizbullah dahil Suriye'deki bütün yabancı unsurların dışarı çıkması gerektiğini dile getirdi. "Suriye rejimi unsurları, PYD unsurları, El-Kaide unsurları bizim için güvenlik riski oluşturan faktörlerdir" diyen Davutoğlu, bu konuda "Türkiye'ye dönük bir psikolojik harekat yapılıyor sanki, Türkiye silahlı grupları destekliyormuş gibi"  değerlendirmesinde bulundu. 

Ahmet Davutoğlu, Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) konusunda da "Ne zaman Suriye'nin Kuzeyi'nde muhalefet güçlendi, Irak Şam İslam Devleti o zaman ortaya çıktı. Perde gerisinde bunlarla rejim arasında ortaklık var" sözlerini kullandı. Davutoğlu, Suriye'deki radikal unsurların uyguladıkları yanlış yöntemlerin de rejimi "ehvenişer" denilecek noktaya getirdiğini kaydetti. 

Suriye muhalefetinin Cenevre-2 Konferansı'na katılması istediklerini ifade eden Davutoğlu, İran'ın katılımı konusunda ise "İran'ın Cenevre-2'ye katılmasını doğru buluyoruz" diye konuştu. 

Davutoğlu, Suriye'deki insani durum konusunda da Birleşmiş Milletleri (BM) şu sözlerle eleştirdi: "Bütün yüzyılın en büyük insani kaybının yaşandığı Suriye'de BM tavır alamıyor. BMGK'ya ne zaman ihtiyacımız var, bugün yoksa... Karar alma kabiliyeti olmayan bir örgütün uygulama kabiliyeti kalmaz" dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir