"Süt" programı resmen yürürlükte

Ülke genelinde 2012 yılı içerisinde Okul Sütü Programı kapsamında yürütülecek uygulamalara ilişkin usul ve esasları belirleyen Okul Sütü Programı Uygulama Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ülke genelinde 2012 yılı içerisinde Okul Sütü Programı kapsamında yürütülecek uygulamalara ilişkin usul ve esasları belirleyen Okul Sütü Programı Uygulama Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, Okul Sütü Programı kapsamında, özel okullar hariç, anasınıfından itibaren beşinci sınıf öğrencileri dahil olmak üzere; ilköğretim okulu öğrencilerine uzun ömürlü kutu süt dağıtılarak, çocukların dengeli beslenmesini sağlamak suretiyle gelişme oranlarını arttırmak ve arz fazlası sütün değerlendirilerek üretimde istikrarı sağlamak amaçlanıyor.

Okul Sütü Programı Uygulama Tebliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğ ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nca ortaklaşa hazırlanan ve 2012 yılı içerisinde yürütülecek olan Okul Sütü Programı kapsamında, özel okullar hariç, anasınıfından itibaren beşinci sınıf öğrencileri dahil olmak üzere; ilköğretim okulu öğrencilerine uzun ömürlü kutu süt dağıtılarak, çocukların dengeli beslenmesini sağlamak suretiyle gelişme oranlarını arttırmak ve arz fazlası sütün değerlendirilerek üretimde istikrarı sağlamak amaçlanıyor. Tebliğ, ülke genelinde 2012 yılı içerisinde Okul Sütü Programı kapsamında yürütülecek uygulamalara ilişkin usul ve esasları kapsıyor.

Programın uygulanacağı okullar Milli Eğitim Bakanlığı'nca belirlenecek. Okul sütleri, Bakanlıkça yurt içinden temin edilen sütlerle üretim yapan üreticilerden sağlanacak. Dağıtımı yapılacak olan okul sütü kutularının şekli ve kutu üzerinde yer alması gereken hususlar Bakanlıkça belirlenecek. İllerde okul sütünün okullara ulaştırılmasının kontrolü ile uygun şartlarda muhafazası ve tüketimlerinin sağlanmasından il milli eğitim müdürlükleri sorumlu olacak. Program süresinde öğrencilerin gelişme oranları ile süt tüketimi alışkanlıklarındaki değişikliklerin tespitine ilişkin çalışmaların yürütülmesinden Sağlık Bakanlığı sorumlu olacak. Öğrenci velileri, öğretmenler veya sağlık kurumlarınca süte karşı duyarlılığı tespit edilen öğrenciler, okul yönetimleri tarafından programdan çıkarılacak.

Öğretmenler program için eğitilecek

Programın tanıtımı ve programda görev alan kişilerin eğitimleri için Bakanlık, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile Ulusal Süt Konseyi'nin katılımıyla gerekli tedbirler alınacak. Programda görev alacak öğretmelerin eğitimleri Milli Eğitim Bakanlığı koordinasyonunda okul sütü komisyonu tarafından yapılacak. Öğrencilerin eğitimi, program çerçevesinde eğitim alan öğretmenler tarafından yapılacak. Program için gerekli eğitim ve tanıtım materyallerinin temini ve dağıtımı Bakanlık gözetiminde, Ulusal Süt Konseyi tarafından yapılacak.

Karar uyarınca yapılacak yılı ödemeleri için gerekli kaynak; Genel Bütçe'de Bakanlığın ilgili yıl bütçesine tahsis edilen ödenekten karşılanacak. Program ile ilgili ödemelerde ve diğer hususlarda denetimi sağlayacak tedbirleri programdaki sorumluluklarına göre Bakanlık, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı üstlenecek. Haksız ödemenin yapılmasında ödemeyi sağlayan, belge veya belgeleri düzenleyen gerçek ve tüzel kişiler, geri alınacak tutarların tahsilinde müştereken sorumlu tutulacak.

(ANKA)

Bu konularda ilginizi çekebilir