"Taşeron işçiler hükümet için de sorun"

AKP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar, hükümetin taşeron işçilerin sorunu olmadığı yönünde yaklaşımı bulunmadığını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TBMM - MHP, taşeron işçilerin sorunlarının belirlenmesine ilişkin araştırma önergelerinin bugün görüşülmesini grup önerisi olarak TBMM Genel Kurulu'na getirdi.  

MHP Elazığ Milletvekili Enver Erdem, AK Parti'nin taşeron işçilerin sorunlarını görmezden geldiğini ve bu sorunu önemsemediğini savundu. 

Taşeron işçilerin, çalıştıkları şirketlerin değil, devletin işini yaptığını anlatan Erdem, işçilerin açtıkları davalarda şimdiye kadar 7 bin davanın devletin aleyhinde sonuçlandığını söyledi. Devletin bu davalarda şimdiye kadar 2 milyar lira tazminata mahkum olduğunu belirten Erdem, tüm taşeronların davasının devlet aleyhinde sonuçlanması halinde 200 milyar liralık tazminatla karşı karşıya kalınabileceğini ifade etti. 

Davalarda verilen yargı kararlarının da idare tarafından uygulanmadığını dile getiren Erdem, "İleri demokrasiden vazgeçtik, sıradan demokrasiyi aradığımız günler yaşatıyorsunuz. Sıradan demokraside yargı kararının yerine getirilmesi şarttır. Yargı kararına rağmen, hukuk devletinin kurallarına uymadığınızı gösteriyorsunuz" diye konuştu.

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Meclis araştırmasının en çok taşeron işçi konusunda gerekli olduğunu ifade ederek, AK Parti iktidarında taşeron işçi sayısının 10 kat arttığını ileri sürdü. Hemen her alanda taşeron işçi bulunduğunu anlatan Tüzel, taşeron işçiliğin yarım ücret, güvencesiz çalışma anlamına geldiğini söyledi.  

Tüzel, Süleyman Demirel Üniversitesi'nde 12 kadrolu, 800 taşeron işçi bulunduğuna işaret ederek, "En büyük taşeron işveren Sağlık Bakanlığı. Bakanlıktaki taşeron işçi sayısı 160 bine yaklaştı. Taşeronluk doğru bir çalışma biçimi değil" dedi.  

CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi de bu konunun Meclis'te defalarca konuşulduğunu, ancak hükümetin adım atmadığını öne sürdü. Çelebi, 2002'de devlette 20 bin taşeron işçi olduğunu, bugün bu sayının 580 bine ulaştığını belirtti.  

Kamu kurumlarının taşeron işçilerin lehine sonuçlanan yargı kararlarını uygulamadığını vurgulayan Çelebi, "Savcılar, yargı kararını yerine getirmeyen kamu görevlileri hakkında dava açmalı. Uludağ Üniversitesi, 19 Mayıs Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi rektörleri, Karayolları Genel Müdürü için Meclis kürsüsünden suç duyurusunda bulunuyorum" diye konuştu. 

Çelebi, Meclis'in taşeron işçi sorununu çözmek durumunda olduğunu da söyledi.  

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar ise taşeron işçilerle ilgili problem olmadığı yönünde yaklaşımları bulunmadığını söyledi.  

Taşeron işçiliğin çalışma hayatının önünde duran çok önemli bir sorun olduğunu vurgulayan Kaçar, "İşçi ve işverenin birbirine karşı olduğu yaklaşım Türkiye'ye kaybettirdi. İşçi ve işveren birbirinin tamamlayıcısıdır" dedi.  

Hükümetin taşeron işçilik sorunu üzerinde durduğunu ve çeşitli çalışmalar yaptığını anlatan Kaçar, "Taşeron işçilerin kıdem tazminatı, yıllık izinleri, ücretlerin tam ve zamanında ödenmesi, örgütlenme haklarıyla ilgili sorunlar bir an önce çözülmeli. İnşallah taşeronlukla ilgili emek sömürüsüne dönen bu uygulamalara son verilmesi ve şartların düzeltilmesiyle ilgili yasal düzenleme bir an önce yapılır" diye konuştu.  

MHP'nin grup önerisi reddedildi.