"Taşımacılık maliyetleri düşürülmeli"

ASO Başkanı Özdebir, Türkiye ve İngiltere arasında ulaşım sektörünün geliştirilmesi ve genişletilmesi gerektiğine işaret etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Türkiye ve İngiltere arasında ulaşım sektörünün geliştirilmesi ve genişletilmesi gerektiğine işaret ederek, bunun için de taşımacılık maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini söyledi.

ASO ve İngiltere Büyükelçiliği, İngiltere Demir Yolları Heyetini ASO üyesi firmalarla biraraya getirerek, bilgilendirme toplantısı düzenledi.

ASO Başkanı Özdebir, toplantıda yaptığı konuşmada, İngiltere'nin Türkiye'nin en büyük ticari partnerlerinden biri olduğunu belirterek, ticaret dengesinin de Türkiye'nin lehine olduğu ender gelişmiş ülkelerden biri olduğunu söyledi.

Özdebir, İngiltere'nin Türkiye'yi AB yolunda kararlı bir şekilde destekleyen en önemli müttefiklerinden biri olduğunu da ifade ederek, iki ülke arasındaki ticareti artırabilmek için, Türkiye ve İngiltere arasındaki vize sorununun halledilmesi gerektiğine işaret etti.

İngiltere'nin dünyanın 6. büyük, Türkiye'nin ise 17. büyük ekonomisi olduğunu belirten Özdebir, iki ülkenin ticaret hacminin artırılması ve beş yıl içinde ticaret hacminin ikiye katlanmasını hedefine ulaşabilmek için, iki ülke arasındaki ulaşım sektörünün geliştirilmesi ve genişletilmesi gerektiğini söyledi.

Özdebir, Türkiye ve İngiltere arasındaki taşımacılık maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğine işaret ederek, bunun için de demiryolu taşımacılığının geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.

ASO Başkanı Özdebir, İngiltere ve Türkiye'nin demiryolu hikayelerinin birbirine benzediğini, her iki ülkede de önce büyük bir demiryolu atılımı yapıldığını daha sonra ise bir duraklama dönemine girildiğini anlattı.

İngiltere'nin bu konudaki özelleştirme trendini tamamladığını ve 1996 yılında demiryollarını özelleştirdiğini kaydeden Özdebir, 2005 yılında da demiryolu taşımacılığını yüzde 100 artırarak, 22,1 milyar ton/km'ye ulaştığını söyledi.

ASO Başkanı Özdebir, özel sektörün işin içine girdiğinde rekabetin de devreye girmesiyle işlerin çok daha hızlı ilerlemesine İngiltere'nin güzel bir örnek olduğunu belirterek, bu alanda Türkiye ve İngiltere'nin yapabileceği çok faydalı işlerin bulunduğuna işaret etti.

Demiryollarını ve terminolojisini Türk sanayicisine tanıtmak için ASO olarak bir sergi hazırladıklarını da belirten Özdebir, bu konuda İngiliz sanayicilerinin de Türk sanayicileriyle iş yapabileceklerini söyledi. 

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi David Reddaway

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi David Reddaway da, toplantıda yaptığı konuşmada, İngiltere'den Türkiye'ye ilk kez demiryolu sektöründe faaliyet gösteren iş adamları heyetinin geldiğini söyledi.

Ülkesinin demiryolları konusunda çok eski bir geçmişi olduğunu dile getiren Reddaway, İngiliz heyetin, Türk meslektaşlarıyla deneyimlerini paylaşacaklarını ve bu şirketlerin uzun vadeli stratejik ortaklıklar kurabileceklerini kaydetti.

İngiltere Başbakanı Gordan Brown'un iki ülke arasındaki ikili ticari ilişkileri artırmak konusunda çok kararlı olduğunu ifade eden Reddaway, İngiltere'nin Türkiye'ye her alanda destek verdiğini vurgulayarak, "Avrupa'da Türkiye'nin tek arkadaşı İngiltere değil ama en 'iyi arkadaşı İngiltere' diyebiliriz. Ülkemiz, Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusunda en önemli savunuculardan bir tanesi. Bu, Başbakanımızın Temmuz ayında burada verdiği önemli taahhütlerden bir tanesiydi. Kendisi, Cumhurbaşkanı Gül'le yaptığı görüşmede de bu görüşlerini tekrar dile getirdi" dedi.

İngiltere'den Türkiye'ye her yıl yaklaşık 2,5 milyon turist geldiğini anlatan Reddaway, demiryolu sektöründe faaliyet gösteren İngiliz iş adamları heyetinin de Türkiye'de güzel ortaklıklar kurmalarını ve bu ziyaretin uzun vadeli işbirliğinin ilk adımı olmasını diledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir