"TBMM'ye saygı nedeniyle beklenildi"

DTP Genel Başkan Yardımcısı Ayna, DTP milletvekillerinin "şu anda savcılığa ifade vermeyi düşünmediklerini" söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - TBMM Başkanı Köksal Toptan, DTP'li milletvekillerinin savunmalarının istenmesi ile ilgili, "Anayasanın lafzına baktığımız zaman, aslında davet üzerine savunma yapmaya gidilmediği takdirde, yasaların öngördüğü şekilde ısraren, sanıkların mahkemeye götürülüp orada savunmaların yapılmasının sağlanması mümkün" dedi.

Bu konuda hukuki inceleme yaptırdığını söyleyen Toptan "Ankara görevli Ağır Ceza Mahkemesi, talimat mahkemesi olduğu için, işin esasına bakan dosyalar başka mahkemelerde olduğu için, bir anlamda buradaki Ağır Ceza Mahkemesindeki arkadaşlarımızın da çok fazla yapacağı bir şey gözükmüyor. Aslında bizim de gözükmüyor. Bize yazılan yazıda, TBMM'ye duyulan saygı nedeniyle şimdiye kadar beklenildi. Bizim aracılığımızla bir duyuru yapılması ve adı geçen milletvekillerinin bu şekilde gidip savunmaları yapmaları isteniyor. Doğrudan mahkemeler bunu yapabilirdi. Nezaket gösterdiler" dedi.

Toptan sözlerine şöyle devam etti: "Anayasanın lafzına baktığımız zaman, aslında davet üzerine savunma yapmaya gidilmediği takdirde, yasaların öngördüğü şekilde, ısraren sanıkların mahkemeye götürülüp orada savunmalarının yapılmasının sağlanması mümkün. İlgili Ağır Ceza Mahkemesi ise böyle bir yol deniyor. Bakalım ne yapacağız, inceleniyor."

Ayna: İfade vermeyi düşünmüyoruz

DTP Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna, DTP milletvekillerinin "şu anda savcılığa ifade vermeyi düşünmediklerini" söyledi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ayna, TBMM Başkanı Toptan ile görüşmediklerini ve görüşmeyi de düşünmediklerini söyledi. Meclis'te sadece DTP milletvekillerinin fezlekesinin bulunmadığını dile getiren Ayna, diğer milletvekillerinin fezlekelerinin daha çok yolsuzlukla ilgili olduğunu ileri sürdü. Dokunulmazlığın kaldırılmasını her zaman savunduklarını belirten Ayna, "Eğer böyle bir hak varsa ve AKP'li ve CHP'li milletvekilinin ne kadar hakkıysa bizim de o kadar hakkımızdır. Hala gidip herhangi bir ifade vermeyi düşünmüyoruz" dedi.