"Toz buluşması" Türkiye'de
Toz taşınımı sorunuyla mücadele eden ülkeler, 26-28 Kasım'da, Ankara'daki uluslararası çalıştayda bir araya gelecek
ANKARA - Kuraklık ve çölleşmeyle etkisini artıran toz taşınımı, toz ve kum fırtınasına en çok maruz kalan ülkelerden uzmanların bir araya geleceği "Meteoroloji, Toz Taşınımı, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Çalıştayı"nda mercek altına alınacak.
Dünya ekosisteminde önemli olan toz taşınımı, Türkiye ve çevresinde etkisini iklim, kara ve deniz ekosistemleri ile insan sağlığı üzerinde gösteriyor.
Temel nedeni, kuraklık ve çölleşme olan toz taşınımının dünyadaki başlıca kaynak alanlarını Afrika (Sahra çölü), Asya (Gobi ve Taklamakan), Arabistan Yarımadası, Güney Amerika ile Avustralya'daki çöller oluşturuyor.
Toz ve kum fırtınaları, etkili olduğu bölgedeki insanların günlük yaşamını aksatırken, bu olay solunum yolu ve kalp rahatsızlığı bulunanlarla yaşlı ve çocukların sağlığı üzerinde de etkili oluyor. Afrika'da yapılan çalışmalarda, çocuklarda görülen menenjit vakalarıyla toz fırtınaları arasında önemli bir bağ olduğu tespit edildi.
Toz fırtınaları, hava, deniz ve kara ulaşımını da olumsuz yönde etkiliyor.
Tozdan en fazla Güneydoğu etkileniyor
Türkiye, en çok Basra alçak basınç merkezinin etkili olduğu ilkbahar, sonbahar ve yaz aylarında Ortadoğu ve Afrika kaynaklı çöl tozlarına maruz kalıyor.
Suriye ve Irak sınırına yakın yerleşimler başta olmak üzere toz taşınımından en fazla Güneydoğu Anadolu Bölgesi etkileniyor.
Güncel iklim öngörülerine göre, kuraklık hadisesinin sıklığı ve şiddetinin artmasıyla toz ve kum fırtınalarının daha yoğun yaşanması bekleniyor.
Toz taşınımı sorunu için işbirliği
Kuzey Afrika, Avrupa ve Ortadoğu'da bölgesel düzeyde önemli bir sorun olan toz taşınımında işbirliği için ilk adımlar 2009'da düzenlenen "Çevre ve Meteoroloji Alanında İşbirliği Bakanlar Toplantısı" ile atıldı. O tarihten bu yana toz taşınımı sorununun tartışıldığı çok sayıda uluslararası toplantı düzenlendi.
Bu kapsamda, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü işbirliğiyle, 26-28 Kasım 2012'de Ankara'da "Meteoroloji, Toz Taşınımı, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Çalıştayı" yapılacak.
Çalıştaya Kuveyt, Bahreyn, Suudi Arabistan, Libya, Azerbaycan, İran, Tunus, Irak, Fas, Mısır, Sudan, Özbekistan, Kırgızistan, Tacikistan, Filistin, KKTC ve İspanya'dan yetkililer ve uzmanlar katılacak.
Uzmanlar çölleşme ve erozyonla ilgili olarak "Türkiye'de Kurak ve Yarı Kurak Bölgeler ile Rüzgar Erozyonuna Maruz Alanların Ekolojik Özellikleri", "Rüzgar Erozyonu Önleme Çalışmaları, Arazi Ölçümleri", "Türkiye'de Gözlenen ve Öngörülen Kuraklık ve Çölleşme", "Kumul Islah Çalışmaları", "Kurak ve Yarı Kurak Mıntıkalarda Bozulmuş Orman Arazilerinin Rehabilitasyonu, Ağaçlandırma Metodları ve Uygulamaları", "Kurak Mıntıkalarda Tohum ve Fidan Üretimi", "Kurak ve Yarı Kurak Alanlarda Mera Rehabilitasyonu", "Tarım Alanlarında Erozyonun Önlenmesi, Çölleşme ile Mücadele Yöntemleri" ve "Tuzlanmış Alanların Geri Kazanımı" konularını tartışacak.
Çalıştayda, meteorolojiyle ilgili de "Toz Ölçümleri ve Ölçüm Ağları", "Toz Döngüsü ve Etkileri Toz Modelleri", "Uydu ile Radar Sistemleri ve Ürünleri", "Geleneksel Yaklaşımdan Uydu Yaklaşımına Kadar Güneş Radyasyonu Modellemesi", "METCAP-Meteoroloji Görselleştirme Yazılımı", "AWOS-Gözlem Sistemleri", "İklim Değişimi ve Ortadoğu'da Toz Fırtınaları" ile "Toz-İklim Etkileşimi" konuları üzerinde durulacak.