"Türkiye 600 yıldır Avrupalı"

Erdoğan, Belçika'nın yüksek tirajlı gazetesi "Le Soir"daki yazısına, insanlığın kriz korkularıyla yaşadığını ifade etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

BRÜKSEL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Le Soir"ın "Serbest Kürsü" sayfasında yayımlanan yazısında, Türkiye'nin 600 yıldır Avrupalı olduğunu, Batı'dan Türkiye'ye bakış hatalarının düzeltilmesi işinin aydınlara düştüğünü belirtti.

Erdoğan, Belçika'nın yüksek tirajlı gazetesi "Le Soir"daki yazısına, bugün insanlığın ekonomik kriz korkularıyla yaşadığını; ekonomik yapıların çökmesi, işsizlik, toplumsal uyum sorunları, küresel güvenlik risk ve tehditleri gibi unsurlar karşısında, mevcut bölgesel ve uluslararası kurumların yararlılığının sorgulandığını ifade ederek başladı.

"Oysa elimizde, geçmişten dersler almasını bilen küresel bir sistem ve uluslararası yapılar var" ifadesini kullanan Erdoğan, yaşanan ekonomik krizin, mevcut düzenin sağlamlığı sayesinde bir felaket haline gelmediğini belirtti.

"Bugünkü durum ideal olmaktan uzak kalsa bile", en güçlü ekonomiye sahip ülkelerin, Dünya Bankası'nın, IMF'nin ve uluslararası kurumların aldıkları ortak önlemlerin önemi üzerinde duran Başbakan Erdoğan, "hukuka, ekonomik dayanışmaya dayalı demokratik, laik bir platform oluşturan" AB'nin de küresel sistemin bir parçası haline geldiğine işaret etti.

"Türkiye, Avrupa'nın geleceğinin garantörü olacak" diye yazan Erdoğan, böylece, ırk, dil ve din farklılıklarının ortak güç olduğunun görüleceğini vurguladı.

AB'yi oluşturan yöneticilerin, Türkiye'nin NATO'ya girişinin yararlarını da gördüklerini hatırlatan Erdoğan, Türkiye'nin AB çevresinde veya dışında değil, AB bünyesinde yer alması gereğine olan inancı vurgulayarak, "Bu katılımın gerçekleşmesi bugün, 1963'te olabileceğinden daha kolay, yararları da daha fazla olacak" ifadesini kullandı.