"Türkiye, Avrupa'ya güven veriyor"

Ali Babacan, Avrupa'da Yunanistan ve birçok ülke hakkındaki endişelerin Türkiye söz konusu olunca yerini güvene bıraktığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bugün Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'ye dönüp 'kişi başına düşen milli geliriniz çok düşük, çok fakirsiniz, o yüzden sizi üye alamıyoruz. Bizim dengelerimizi bozacaksınız' deme gibi bir argümanının ortadan kalktığını belirterek, "çünkü dedikleri anda, 'Bulgaristan ve Romanya'yı ne yapacaksınız? Onların üyelikleri ne olacak' diye bizim sorma hakkımız var" dedi.

AB ve Belçikalı yetkililerle temaslarda bulunmak için Brüksel'e gelen Babacan, Türk basınıyla kahvaltılı sohbet toplantısı düzenledi.

Avrupa'da Yunanistan başta olmak üzere birçok ülke hakkındaki endişelerin Türkiye söz konusu olunca yerini güvene bıraktığını anlatan Babacan, tüm uluslararası kuruluşların bu yıl Türkiye'yi Avrupa'nın en hızlı büyüyecek ülkesi olarak gösterdiklerini hatırlattı.

Babacan, Gümrük Birliği'nin ardından AB ile büyük ölçüde ekonomik entegrasyona giren Türkiye'nin Avrupa ekonomisinin geleceğini çok yakından takip etmek zorunda olduğunu kaydetti.

Ali Babacan, AB'nin ekonomik sorunlarının yeni olmadığını fakat küresel krizle birlikte daha fazla öne çıktığını belirterek, bunların en önemlilerini nüfusun yaşlanması, işgücü piyasasının esnek olmaması, iç pazarda korumacılığın artması, verimlilik açığı ile sosyal güvenlik ve bankacılık sektörlerindeki yapısal sorunlar olarak sıraladı.

"AB'nin krizden çıkış stratejisi hala belli değil"

Türkiye'nin bu kriz nedeniyle AB'nin ekonomide daha fazla korumacılığa dönmesini arzu etmediğini anlatan Babacan, "AB krizden çıkış stratejisini hala ortaya koyamamış durumda. Bu durum ciddi bir belirsizlik doğuruyor. AB Komisyonu üye ülkelerin ekonomilerini bütçe açıklarıyla teşvik etmesini 2011 yılından itibaren durdurmalarını istiyor ama bu kadar ciddi bütçe açıklarının nasıl kapatılacağını somut olarak ortaya koyamadılar" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir