"Türkiye bölgedeki en önemli partner"

Vietnam Ekonomi Bakan Yardımcısı Bien, Vietnam'ın Türkiye'yi bölgedeki en önemli ortak olarak gördüğümü söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Vietnam Ekonomi Bakan Yardımcısı Nguyen Thanh Bien, Türkiye'nin, bölgesinde bir köprü ülke olduğunu belirterek, Türkiye'yi en önemli partner olarak gördüklerini söyledi.

Vietnam'ın Ankara Büyükelçiliği ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) tarafından düzenlenen Türkiye Vietnam İş Forumu, EBSO Meclis salonunda yapıldı.

Forumda konuşan Bakan Yardımcısı Bien, son 20 yılda Vietnam'da bir yenilenme ile piyasa ekonomisini geliştirme politikası izlendiğini, ülkenin 2009 yılındaki küresel krize rağmen yüzde 5.3 büyüdüğünü, 2010'da da yüzde 6.5 büyüme yaşanmasının beklendiğini ifade etti.

Vietnam'ın üretim ve dış ticareti hakkında bilgi veren Bien, dünyada en büyük karabiber, kaju, kauçuk üreticileri arasında yer aldıklarını, en önemli partnerlerinin Japonya, Çin ve ABD olduğunu ve ülkelerinde 21.5 milyar dolarlık yabancı sermaye yatırımı bulunduğunu anlattı.

İki ülke arasındaki mesafeye rağmen Vietnam'ın Türkiye ile olan ekonomik ilişkilerini geliştirmeye büyük önem verdiğini belirten Bien, şöyle konuştu:

"Türkiye, Avrupa, Afrika ve Ortadoğu'nın geçiş noktasında bir köprüdür. Vietnam Türkiye'yi bu bölgede en önemli partner olarak görmektedir. Son yıllarda ikili ilişkiler çok gelişti. İmzalanan işbirliği anlaşmalarıyla uygun bir ortam oluşturuldu. 2008 yılında 438.5 milyon dolar olan ticaret bu yıl 700 milyon dolara ulaşacak. Geçen yıla göre yüzde 70 artış bekliyoruz.

Sanayide henüz sınırlı işbirliğimiz var. Her iki tarafın da daha fazla tanıtım faaliyetinde bulunması gerekiyor. Türk işadamlarının Vietnam'da yatırım yapmasını bekliyoruz."

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, 2002'de iki ülke arasında 30 milyon dolar olan ticaretin bu yılın ilk 5 ayında 350 milyon dolara ulaştığını belirterek, iki ülke halklarının birbirine benzeyen özelliklerinin bulunduğunu, ülkeleri için fedakarlıklara katlanabildiğini, insanların birbirini tanıdıkça bu hacmin katlanarak artacağına inandığını ifade etti.

"Vietnam'da 6 Türk Türkiye'de 1 Vietnam firması var"

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, iki ülke arasındaki ticaret hacminin Vietnam lehine 2009 yılında 645 milyon dolar seviyesinde olduğunu, Vietnam'a ihracatın 2010 yılının ilk ayında 47 milyon dolarken ithalatın 350 milyon dolar seviyesinde olduğunu ifade etti.

2009 yılında ihraç edilen belli başlı ürünler incelendiğinde birçok ürünün ilk defa ihraç edildiğinin görüldüğünü söyleyen Yorgancılar, ihracatta ilk sırayı demir-çelik ürünlerinin yer aldığını belirtti.

Vietnam'dan ithal edilen ürünler içinde ilk sırayı tekstil ürünlerinin aldığını ifade eden Yorgancılar, Vietnam'da 63 milyon dolar kayıtlı sermayeye sahip ve 6 milyon dolar ödenmiş sermayesi bulunan 6 Türk firması bulunduğunu dile getirdi. Yorgancılar, 2009 yılı itibariyle, Türkiye'de sadece bir adet Vietnam sermayesine sahip firmanın toptan ve perakende ticaret sektöründe faaliyet gösterdiğini dile getirdi.

Yorgancılar, şöyle konuştu:

"Bu verilerden görüleceği gibi karşılıklı ticaret, her iki ülke ekonomisinin de gerçek potansiyelini hem çeşitlilik hem de ticaret hacmi bakımından yansıtmaktan çok uzaktır. Bu da, her iki tarafın da çok daha yüksek bir düzeye ulaşması, tercihan çeşitlendirilmiş ve temelde dengeli hale gelmesi için karşılıklı ticari ilişkileri desteklemek üzere gerekli önlemleri almaları gerektiğini göstermektedir.

Son on yılda, Türkiye rekabet edebilir bir inşaat sektörü oluşturmuş ve dünya pazarlarına başarı ile giriş yapmıştır. Türk müteahhitleri tarafından girişimde bulunulan işlerin toplam değeri 110 milyar doları geçmiştir.

Bu bağlamda, Türk müteahhitlerinin Vietnam'da da inşaat projelerine katılma arzusunda olduğunu belirtmek istiyorum."

Konuşmaların ardından Vietnamlı ve Türk firmalar ikili görüşmeler yaptı.