"Türkiye bu anayasayla yola devam edemez"

Bakan Babacan, mevcut anayasanın Türkiye'de sık sık 'yol kazalarına yol açacağını' söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BRÜKSEL - Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, mevcut anayasa ile "Türkiye'nin ilelebet devam etmesinin mümkün olmadığını" belirterek, "devam edilmeye çalışılması halinde Türkiye'de sık sık yol kazaları olacağını" söyledi.

NATO Dışişleri Bakanları toplantısı için Brüksel'e gelen Babacan, düzenlediği basın toplantısında, Fransa'nın AB Dönem Başkanlığı süresinde sermayenin serbest dolaşımıyla bilgi toplumu ve medya olmak üzere iki fasılda daha müzakerelerin başlamasını beklediklerini kaydederek, "Fransa'nın üçüncü fasılla ilgili diğer üyeleri ikna çabalarının maalesef sonuç vermediğini" söyledi.

"Bizim reform sürecimiz fasılların açılmasına, kapanmasına bağlı değil" diyen Babacan, halkın yaşam standartlarını yükseltecek reformları adım adım hayata geçirmeye devam edeceklerini vurguladı.

TBMM gündeminde AB ile alakalı 10'u genel kurulda ve 20'si komisyonlarda olmak üzere 30 yasa bulunduğuna işaret eden Babacan, bakanlıkların yaptığı çalışmaların da az ya da çok AB ile alakalı olduğunu belirtti.

"Bu anayasayla 'istikrar' zor"

Babacan, sivil anayasa çalışmalarıyla ilgili bir soru üzerine, "Bizim Ulusal Programa bakan herkes görür ki, Türkiye'nin çok kapsamlı bir anayasa değişikliğine ihtiyacı var. Bu, bir gerçek, bunu kabul etmemiz lazım. Bu anayasa ile Türkiye'nin ilelebet devam etmesi mümkün değil. Ha, devam etmeye çalışırsak da Türkiye'de sık sık yol kazaları olacaktır, sıkıntılar olacaktır. Bu arzu ettiğimiz istikrar ortamını, gerçek istikrar ortamını hiçbir zaman yakalayamayız. Bunun için de el birliğiyle toplumun geniş kesimlerinde sağlayacağımız, sağlamaya çalışacağımız mutabakatla hareket etmemiz gerekecektir"diye konuştu.

Ali Babacan, "Malum Türkiye şimdi bir seçim dönemine giriyor. Sadece Türkiye'de değil, seçim sürecindeki ülkelerde bazı adımların atılması güç olabilir. Milletvekilleri seçim bölgelerine yönelebilir. Dolayısıyla belki seçimden önce çok sayıda düzenleme beklemek gerçekçi olmaz. Seçim döneminden sonra ben daha farklı adımlar olabileceğini, Meclisin daha reformlara konsantre olacağını düşünüyorum" dedi.