"Türkiye ile Mısır arasındaki ticari hedef 5 milyar dolar"

Mısır Başbakanı Ahmet Nazif, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve beraberindeki Türk heyetini kabul etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

KAHİRE - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Mısır Başbakanı Ahmet Nazif ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada Türkiye ile Mısır arasındaki ticari ilişkilerde hedefin 2011 yılı sonu itibarıyla 5 milyar dolarlık ticaret hacmi olduğunu kaydetti.

Yaklaşık 40 dakika süren görüşmenin ardından Devlet Bakanı Tüzmen ile Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanı Raşit Muhammed Raşit, basın mensuplarına açıklamalarda bulundular.

Devlet Bakanı Tüzmen, görüşmede Türkiye ile Mısır arasındaki ticari ilişkilerin varacağı noktayla ilgili bir hedef belirlediklerini, bu hedefin 2011 yılı sonu itibarıyla 5 milyar dolarlık ticaret hacmi olduğunu kaydetti. Bu hedefe ulaşılması için çok daha hızlı ve detaylı çalışmalarla içeriğin doldurulması gerektiği belirten Tüzmen, iki ülke arasındaki işbirliğini artıracak yeni projeler olduğunu, işadamlarının temasları sürdürdüğünü bildirdi.

Türkiye ile Mısır arasındaki hava, deniz, kara, demiryolu hattı gibi ulaştırma projelerinin gözden geçirildiğini, İstanbul-Kahire arasındaki uçak seferlerine ek olarak İstanbul-İskenderiye seferlerinin başlatılması konusunu da gündeme getirdiklerini anlatan Tüzmen, şunları söyledi:

"Gaz ve enerji konusunda çalışmaların hızlandırılması, Mersin-İskenderiye arasında Ro-Ro hattının açılması, Kahire-İskenderiye ve Burc El Arap sanayi bölgesi arasında ekspres tren hatlarının başlatılması gibi konular Türk sanayinin buradaki gelişimi açısından önemli. Mısır Başbakanı Ahmet Nazif bize hep destek oldu. Görüşmede kendisine, vizeler, çalışma izinleri ve çalışma süreleriyle ilgili bazı firma sorunlarını da ilettik. Başbakanın desteğini istedik."

Tüzmen, bir gazetecinin, "Görüşmede Mısır gazı konusunda daha detaylı neler konuşuldu. Gazze konusu gündeme geldi mi?" şeklindeki sorusu üzerine, kabulde gaz konusundaki çalışmaları gözden geçirme şansı bulduklarını, başlayan ve belli bir aşamaya gelen ama sonra yavaşlayan bu projenin hızlandırılması gerektiğini Başbakan Ahmet Nazif'e ilettiklerini söyledi. Bakan Tüzmen, Gazze konusunda da Başbakan Ahmet Nazif'in Türkiye;nin girişimlerini memnuniyetle karşıladığını kendilerine ilettiğini anlattı.

Mısır Başbakanı Ahmet Nazif

Raşit, kabulde iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğinin değerlendirildiğini söyledi. Ticaret hacminin son yıllarda ivme kazandığını bildiren Raşit, kabulde muhtelif alanlarda görüşme teatisinde bulunulduğunu kaydetti. Özellikle Türk müteahhitlik firmalarının son yıllarda oldukça önemli tecrübeler kazandığını bildiren Raşit, Türk firmalarının bu tecrübelerinden Mısır olarak altyapı ve üst yapı yatırımlarında yararlanmak istediklerinin Türk tarafına iletildiğini söyledi. İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin daha da artırılması için yeni finans mekanizmaları kurulması, kara, hava, denizcilik ulaştırılması alanlarında bağlantıların geliştirilmesini gerektiğinin vurgulandığını bildiren Raşit, tarafların birlikte çalışma hususunda mutabakata vardıklarını kaydetti.