"Türkiye ile ortaklığımızı büyütmek istiyoruz"

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Hammer, 'Türkiye ziyaretlerinin çok iyi gittiği hissi içinde' olduklarını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - ABD Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC) Sözcüsü Mike Hammer, "ortak çıkarlarımızı ilgilendiren konularda Türkiye ile ortaklığımızı büyütmek istiyoruz ve Türkiye ziyaretinde bunun temellerini attığımıza inanıyoruz" dedi.

Hammer, ABD Başkanı Barack Obama'nın, Beyaz Saray'da göreve gelişinin yüzüncü günü dolayısıyla Washington'da görev yapan yabancı basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Obama'nın Türkiye ziyaretinin üzerinden yaklaşık üç hafta geçtiği ve bu ziyaretle ne kazanıldığı yönündeki soru üzerine Hammer, "Türkiye'ye ziyaretimizin önemli olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Hammer, "Türkiye önemli bir stratejik ortak, NATO müttefiki, ayrıca Ortadoğu ile angaje olma bakımından da önemli. Ziyaretin çok iyi gittiği hissi içindeyiz. Başkan Obama, Türk liderliği, muhalefet ve dini liderlerle bir araya geldi" diye konuştu.

"Ortak çıkarlarımızı ilgilendiren konularda Türkiye ile ortaklığımızı büyütmek istiyoruz ve Türkiye ziyaretinde de bunun temellerini attığımıza inanıyoruz" diyen NSC Sözcüsü Hammer, şöyle devam etti:

"Ziyaret, iki önemli ortak için önemli bir fırsattı. Obama için Avrupa'ya ilk ziyaretinde Türkiye'ye gitmek önemliydi. Türkiye ile çok açık bir diyalog içinde olmayı, görüş alışverişinde bulunarak ilerlemeyi umuyoruz. Elbette önemli kazanımlar da elde edildi, Türkiye ile Ermenistan uzlaşması gibi. Bu mesele, bizim cesaretlendireceğimiz bir konu olacak."

"İnsan hakları bu yönetim için bir öncelik"

Yabancı Basın Merkezindeki toplantının ardından bir gazeteci Hammer'a, Türkiye'de son dönemde, aralarında gazeteci, doktor ve sivil toplum örgütü çalışanlarının da bulunduğu kişilerin tutuklandığını, bunların bazılarının yargı önüne çıkmadan hapiste hayatını kaybettiğini söyledi. "Kanunlara saygı ve insan hakları bakımından Türkiye'nin dikkatinin çekilip çekilmediği" yönündeki soruya karşılık Hammer, ABD'nin insan hakları konularındaki görüşlerini birçok ülkeyle temaslarında dile getirdiğini belirtti. Mike Hammer, "İnsan hakları konusu, bu Amerikan yönetimi için bir önceliktir. Bu konuların bazıları ziyaret sırasında gündeme geldi. Ancak bu konuların ayrıntılarına girecek değilim" diye konuştu.