"Türkiye model ülke olmalı"

Boyner, güçlü bankacılık sektörü ve makroekonomik reformlarla küresel mali krizden çok az etkilenen Türkiye'nin model ülke olması gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, güçlü bankacılık sektörü ve son 10 yılda gerçekleştirdiği makroekonomik reformlarla küresel mali krizden çok az etkilenen Türkiye'nin, başarılarını dünyayla daha çok paylaşarak model olması gerektiğini söyledi.

Avrupa iş dünyasının şemsiye örgütü BusinessEurope'un Belçika İşverenler Federasyonu ile ortaklaşa düzenlediği Avrupa İş Zirvesi'nin "Transatlantik ekonomik büyüme ve inovasyon" başlıklı panelinde konuşan Boyner, AB'nin ekonomik ve siyasi gücünü artırması gerektiğini belirterek, Türkiye'nin AB katılım müzakerelerinin hızlandırılmasını talep etti.

Boyner, son 10 yılda yaptığı reformlarla makroekonomik göstergelerini düzelten ve bankalarını sağlamlaştıran Türkiye'nin küresel mali krizden en az etkilenen ülkelerden biri olmasına rağmen bu başarısını yeterince paylaşmadığını kaydetti.

TÜSİAD Başkanı Boyner, AB'nin üye ülkeler arasındaki rekabet gücü farkları, yaşlanan nüfus, yüksek bütçe açıkları, enerji kaynaklarına erişim ve karar alma sürecindeki zorluklar gibi sorunlarla boğuşurken, ABD'nin daha çevreci bir ekonomi ve daha şeffaf bir mali sektör için reformlar yapması gereğine dikkati çekti.

Ümit Boyner, Türkiye'nin "bölgesel güç olmanın daha ötesine geçerek" küresel ekonomide yeni güç dengelerinin ortaya çıkmaya başladığı bu dönemde AB ve ABD'ye model olacak stratejiler geliştirmesininin önemini de vurguladı.

Boyner, Çin, Hindistan ve Rusya başta olmak üzere gelişen ekonomilerin önemli bir ağırlığa ulaşmasıyla dünyada yeni bir eşiğe gelindiğini, gelişen ekonomilerin temsili ve söz haklarını artıracak şekilde Uluslararası Para Fonu başta olmak üzere küresel ekonomiye yön veren kuruluşların yeniden yapılandırılması gerektiğini ifade etti.

BusinessEurope Başkanı Jurgen Thumann, AB ve ABD'nin gümrük vergilerini ve tarife dışı engelleri kaldırarak ortak pazar sistemine geçmeleri halinde bunun her iki tarafa yüzde 3'er ilave büyüme olarak yansıyacağını ve bu sayede milyonlarca yeni istihdam yaratılacağını söyledi.

ABD'nin AB Daimi Temsilcisi William Kennard ise Brüksel'de karar alma mekanizmalarının basitleştirilmesi ve bürokrasinin azaltılması gerektiğini ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir