"Türkiye, öngörülenden daha hızlı büyüyecek"

Sanayi Bakanı Ergün, öngörülen büyüme rakamlarının aşılması için şartların zorlanması gerektiğine işaret etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EDİRNE - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin öngördüklerinden daha hızlı büyüyeceğini belirtti.

Ergün, Edirne Sanayi ve Ticaret Odası'nın (ETSO) kuruluşunun 125. yıl dönümü ve geleneksel plaket töreninde yaptığı konuşmada, yeni bir strateji ile Türkiye'nin büyümesi gerektiğini söyledi. Özel hamleler yapılması gerektiğini ve öngörülenlerle hareket edilemeyeceğini ifade eden Ergün, ekonomik krizden sonra 2010 yılında yüzde 3.5'lük büyüme öngördüklerini belirtti.

Bu büyümenin yetmeyeceğini vurgulayan Ergün, "Yüzde 3.5 yetmez. Performansı artırıp bunun biraz üstüne çıkabilmeliyiz. 2011'de yüzde 4'lük bir büyüme öngörüyoruz. Bu yetmez. Bunun çok üstüne çıkabilmemiz lazım. Bu potansiyelimiz var. 2012'de yüzde 4.5'luk, yüzde 5'lik bir büyüme öngörüyorsak bu yetmez. Bunun üstüne çıkmalıyız, şartları zorlamalıyız" diye konuştu.

OECD raporlarında Türkiye'nin potansiyelinin bundan daha büyük olduğunun belirtildiğini ifade eden Ergün, şöyle devam etti:

"Türkiye bizim öngördüğümüz büyümeden daha hızlı büyüyecektir. Hatta OECD, Türkiye'nin 2012-2017 yılları arasında ortalama yüzde 6.7 büyüyeceğini öngörüyor. Bu 5 yıllık periyotta dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerden biri olacağımızı öngörüyoruz. Yani geçtiğimiz 5-6 yılda 7 çeyrek üst üste yüzde 6 civarında bir büyüme gerçekleştiyse, bu kriz periyotun da 4 kez üst üste bir küçülme meydana geldiyse, yeniden 2010 yılıyla beraber uzun dönemli bir büyüme trendini yakalayacağız."

Ekonomik kriz yara açtı

Bakan Ergün, 2009 yılının değerlendirildiğinde arada konjonktürel bir kırılmanın görülebileceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Ama bugünün yaralarını sarmak için daha hızlı performans göstermeliyiz. Tabii ki bu ekonomik kriz yara açmadı mı? Tabii ki açtı. Üretimimiz düştü, ihracatımız düştü, istihdamımız düştü. Çalışanlarımızın sayısını artıramadık. Bazı arkadaşlarımız işsiz kaldı. Üretimi, ihracatı artırabiliriz, ama istihdamı artıramayız. O biraz daha yavaş artacak. Onun biraz daha zamana ihtiyacı var ama bu bile sırf bizim için motive edici olmalı. Madem böyle ağır istihdam sorunu ile karşı karşıyayız. O zaman büyüme hızımızı artırmalıyız. Yatırımlarımızı, ihracatımızı, iç ve dış pazarlarımızı genişletecek çalışmaları daha hızlı gerçekleştirmeliyiz. Bu potansiyelimiz var. Bunu başkaları görüyor. Bizde görmeliyiz. Bu potansiyelimize güvenmeliyiz. Türkiye, şu veya bu şekilde başka tartışmaları yapıyor olabilir ama bir de Türkiye'nin sağlam ekonomik alt yapısı olduğunu ve potansiyelinin çok hızlı ilerlemeye müsait olduğunu görmek lazım."

Türkiye'nin yeni pazarlara ihtiyacı olduğunu da belirten Ergün, 3 yıl içinde bu kapsamda yürütülen çalışmalar sonucunda Afrika ülkelerinde 17 büyükelçilik açtıklarını kaydetti. Ergün, açılan bu büyükelçiliklerin geliştirdiği ilişkiler sonucunda Afrika'da 5 milyar dolar olan ticaretin 17 milyar dolara yükseldiğini, önümüzdeki bir kaç sene içerisinde de bunu 50 milyar dolara yükselteceklerini sözlerine ekledi.