"Türkiye ve Norveç Avrupa değerlerinin bekçisidir"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ve Norveç'in, Avrupa'nın güvenliğine büyük katkı sağladığını ve demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları bekçiliğini yaptığını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Norveç Kralı 5. Harald ve Kraliçe Sonja onuruna Çankaya Köşkü'nde yemek verdi. Cumhurbaşkanları ve eşleri, davetlileri Büyük Resepsiyon Salonu'nun girişinde karşıladı. 

Gül, yemekteki konuşmasında, Kral 5. Harald ve Kraliçeyi Türkiye'de ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını belirtti. İki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulduğu 1926'dan bu yana, Devlet Başkanı düzeyindeki ilk ziyaretin gerçekleştirildiğini bildiren Gül, ziyaretin, her geçen gün gelişen ilişkilerin geleceği açısından bir dönüm noktası olduğunu söyledi. 

Norveç'te eylül ayında düzenlenen genel seçimlerin ardından kurulan hükümette yer alan bazı bakanların, görevlerinin ilk ayında heyette yer almalarından ayrıca memnuniyet duyduklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, ''Bu tarihi vesileyle ülkemize gelen tüm Norveçli misafirlerimize 'hoşgeldiniz' diyor, hepinizi en halisane duygularımla selamlıyorum'' dedi. 

''Birlikte mücadele'' 

Coğrafi olarak birbirlerinden uzak görünseler de Türkiye ve Norveç'i birbirine yakınlaştıran birçok ortak unsur bulunduğunu aktaran Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: 

''Her şeyden önce Türkiye ve Norveç, NATO ittifakı kapsamında iki kanat ülkesi olarak Avrupa'nın güvenliğine büyük katkı sağlamış ve uzun yıllar boyunca Avrupa'yı Avrupa yapan demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları, serbest piyasa ve hür teşebbüs gibi ortak değerlerin bekçiliğini yapmışlardır.Bu uğurda çeşitli tehlikelere göğüs germişler, büyük fedakarlıklarda bulunmuşlar, ancak ortak değerlerimizi tehdit eden akımlara geçit vermemişlerdir. 

İki ülke, aynı zamanda, uluslararası barış ve güvenliğin muhafazası için elbirliğiyle çalışmışlardır. Bosna-Hersek'ten Afganistan'a, Akdeniz'den Kosova'ya kadar uzanan geniş coğrafyada diyalog, uzlaşı, istikrar ve güvenlik ortamının hakim kılınması için birlikte mücadele etmişlerdir. 

Günümüzde de Somali'de aynı vizyon doğrultusunda faaliyet göstermektedirler. BM çatısı altında kadın haklarının geliştirilmesi için çok yakın çalışmaktadırlar. 

Türkiye olarak, Norveç'i, barış ve arabuluculuk çalışmalarında en temel ortaklarımız arasında görüyoruz. Dış yardımlar konusunda da eş güdüm içinde hareket etmemizin yararlı olacağına inanıyoruz. Bu sayede, dünyanın çeşitli yerlerinde kapasite geliştirilmesi, ekonomik büyüme ve kalkınma çabalarına daha etkin biçimde katkı yapabileceğimizi düşünüyoruz.'' 

''Türkiye'yi ikinci vatan edindiler'' 

Türkiye ile Norveç'in çok taraflı platformlardaki işbirliğinin yanı sıra ikili düzeyde de birbirine her geçen gün yakınlaşan iki ülke olduğunu vurgulayan Gül, ''Bu kapsamda yaklaşık 20 bin kişiden oluşan Norveç'teki Türk toplumu, ülkelerimiz arasında dostluk köprüleri inşa etmektedir. Uyum sürecini başarıyla tamamlayan Norveç'teki Türkler, dostluk ve işbirliğimizi pekiştirmekte ve başarılarıyla hepimizin göğsünü kabartmaktadır'' dedi. 

Türk kökenli akademisyen Nalan Koç'un, Norveç Kutup Enstitüsü Araştırma Bölümü'nün başkanlığını yapması ile siyasetçi Dilek Ayhan'ın Norveç Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı olarak atanmasının, başarı hikayelerinden sadece birkaçı olduğuna değinen Gül, şunları söyledi: 

''Her yıl ülkemizi ziyaret eden Norveçli turistler de benzer bir işlevi yerine getirmektedir. Geçen yıl 400 binden fazla Norveçliyi Türkiye'de ağırladık. Bir başka ifadeyle, her on Norveçliden biri misafirimiz oldu. Hatta bazıları, Türkiye'yi kendilerine ikinci vatan edindi. Ülkemizde ev sahibi olan Norveçlilerin sayısı, şimdiden 5 bini geçti. 

Ziyaretleri kapsamında Majesteleri'nin de, atalarınız, Vikinglerin tabiriyle 'Miklagard'a yani büyük şehire, şimdiki ismiyle İstanbul'a geçeceğini biliyorum. Bir Norveç Kralı Sigurd Jorsalfar'ın bundan tam 900 yıl önce ilk defa ayak bastığı bu tarihi şehirde, müttefik ülkelerimiz arasındaki dostluk ve yakınlığın müşahhas izlerine rastlayacağınıza eminim.'' 

''Türkiye'nin demokrasi ile ilgili hedef ve emelleri yücedir'' 

Kral 5. Harald da Norveç anayasasının Avrupa'da hala yürürlükte olan en eski anayasalarından biri olduğunu belirterek, ''Türkiye'de şu anda Avrupa'nın en yeni anayasası olabilecek bir anayasanın hazırlıklarının sürdüğünü öğrendim. Bu tür bir çalışma, önemli, kapsamlı ve son derece karmaşık bir iştir. Sayın Cumhurbaşkanı Gül, sizin de birçok durumda ifade ettiğiniz gibi, bu işin çıkış noktasının gözden kaçırılmaması gerekir; bir anayasa devleti değil, vatandaşları korumak amacını güder'' diye konuştu. 

Türkiye ile Norveç'in Avrupa'nın ayrı birer köşesinde bulundğunu ve iki ülkenin birçok yönden farklı olduğunu aktaran Kral Harald, şunları kaydetti: 

''Ortaklığımız, toplumlarımız ve halklarımız için koyduğumuz temel değerler ve hedefleri paylaştığımızdan dolayı oluşmakta ve gelişmektedir. Türkiye'nin demokrasi ile ilgili hedef ve emelleri yücedir. Türkiye'nin yenmesi gereken zorlukların nasıl üstesinden gelebileceği ve çeşitli sorunlara nasıl bir çözüm getireceği konusunda ülkenizde yapılmakta olan tartışmaları olumlu ve övülmeye değer bir nokta olarak görüyorum. 

Dünyada barış yaratmak, geri kalmış ülkeleri kalkındırmak ve insani yardımlarda bulunmak konusunda Norveç ve Türk kurumlarının ve ilgili makamlarının her geçen gün artan işbirlikleri memnuniyet vericidir. Bu alanda kapsamlı işbirliği yaparak daha büyük başarılar elde edebiliriz. Türkiye'nin zorda kalan Suriye halkına yardım etmek konusunda yaptığı çalışmalar hayranlık uyandırıcı niteliktedir. Norveç yardım örgütlerinin etkinlik alanları konusunda Türkiye ile ortak işbirliği yapmasından mutluyum.'' 

Kral 5. Harald, konuşmasında, Türkiye'de kendilerine gösterilen misafirperverlikten duyduğu memnuniyeti de dile getirdi. 

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, İçişleri Bakanı Muammer Güler, milletvekilleri, iş adamları, akademisyenler ve diğer davetlilerin de katıldığı yemekte, sanatçı Fatih Erkoç, konser verdi. 

Norveç Kralı 5. Harald, yemeğe, Cumhurbaşkanı Gül'ün yenilenen haliyle bir devlet adamına ilk kez takdim ettiği Türkiye Cumhuriyeti Devlet Nişanı rozeti ile katıldı. Gül de Kral Harald'ın verdiği Aziz Olaf nişanını taktı.