"Türkiye'de siyasi tartışmalar kısır kaldı"

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Türkiye'de demokrasinin tam anlamıyla yerleşmesi için gençlere fırsatlar verilmesi gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'de siyaset kurumunun bir ortak payda oluşturamadığını, bu nedenle ülkede yapılan tartışmaların kısır kaldığını söyledi.

Kılıçdaroğlu, Almanya Türk Toplumu (TGD) tarafından Berlin'deki Ritz Carlton Hotel'de onuruna verilen akşam yemeğinde yaptığı konuşmada, Almanya'da yaşayan yaklaşık 3 buçuk milyon Türk'ün büyük bir topluluk oluşturduğuna dikkati çekerek, "Türkiye'de siyaset kurumu ortak bir payda oluşturamadı. O yüzden tartışmalar kısır kalıyor. Ancak siz burada ortak bir payda oluşturabilirsiniz. Bu ortak payda güçlü olursa, sesiniz de daha güçlü çıkar" dedi.

Türkiye'deki siyasi koşulların Almanya'da olduğundan çok daha zor olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, "Burada etik değerler çok yüksek. Bir bakana ceza kesilebiliyor. Buradaki etik değerler, Türkiye'deki ile bir değil" diye konuştu.

"Etik değerlerin yetersiz olduğu bir toplumda yaşıyoruz" diyen Kılıçdaroğlu, Türkiye'de demokrasinin tam anlamıyla yerleşmesi için gençlere fırsatlar verilmesi gerektiğini kaydetti.

Avrupa'daki sosyal demokrat partiler ile işbirliğini geliştirmek istediklerini de yineleyen CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, bu işbirliği sayesinde sosyal demokrat değerleri Türkiye'ye taşımak istediklerini söyledi.

Kemal Kılıçdaroğlu, Türk basınını da özellikle yurt dışında hakkında yapılan bazı haberler nedeni ile eleştirdi.

"Türkiye'de bizler de şu an bir bedel ödüyoruz"

Öte yandan Çeşitli görüşmelerde bulunmak amacıyla Almanya'nın başkenti Berlin'e gelen Kılıçdaroğlu, Sosyaldemokrat Halk Dernekleri Federasyonunu (HDF) ziyaret etti.

Kılıçdaroğlu, HDF tarafından Tiyatrom'da düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Albmanya'da yaşayan Türklerin bugüne kadar büyük bir bedel ödediğini belirterek, şöyle devam etti:

"Bazen geleceği iyi kılmak için bu kaçınılmaz oluyor. Türkiye'de bizler de şu an bir bedel ödüyoruz. Bizim telefonlarımız dinlenir. Aydınlarımız tutuklanabilir. Evlerine baskın yapılabilir. 48 gazeteci şu an hapiste. 48 gazetecinin hapiste bulunduğu bir demokrasi söyleyin bana. Çoğu kişi neden içerde olduğunu bilmiyor. Sosyal demokrasiye, hukukun üstünlüğüne inanan birçok kişi sesini kesmiş bir köşede oturuyor."

Bu konularda ilginizi çekebilir