"Türkiye'nin AB üyeliğini kararlılıkla destekliyoruz"

Zapatero, Bahçeşehir Üniversitesi'nin Beşiktaş Yerleşkesi'nde düzenlenen akademik yılı açılış törenine Başbakan Erdoğan'la katıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, "Hükümetim, Türkiye'nin AB'ye üye olma talebini kararlılıkla desteklemektedir" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın davetlisi olarak İstanbul'a gelen İspanya Başbakanı Zapatero, Bahçeşehir Üniversitesi'nin Beşiktaş Yerleşkesi'nde düzenlenen akademik yılı açılış törenine Başbakan Erdoğan ile katıldı. Törende konuşan Zapatero, İstanbul'da bulunmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek, bugün hem Türkiye'nin geleceğini ellerinde tutan yeni nesillere hitap etmenin, hem de Başbakan Erdoğan ile kendisinin teşvik ettiği bir girişim olan "Medeniyetler İttifakı"nı burada anlatıyor olmasının mutluluk verici olduğunu söyledi.

Medeniyetler İttifakı

Konuk Başbakan Zapatero, "Medeniyetler İttifakı" için üniversitenin bir referans alanı olduğuna dikkat çekerek, "Medeniyetler İttifakı, her şeyden önce değerlerin ve bilginin buluşmasıdır. Özgürlük veya eşitlik gibi temel haklara saygıyı gözden kaçırmadan farklı kültürlerin gerçeğini göz önünde bulunduran bir uzlaşıdır. Medeniyetler İttifakı, bugün artık Birleşmiş Milletler'in ellerinde olan bir girişimdir. Küreseldir, siyasidir ve eyleme yöneliktir. Kültürler arası ve dinler arası diğer öneriler karşısında başlıca üstünlüğü ve katma değeri budur" diye konuştu.

İttifakın aynı zamanda İslam ve batı dünyaları arasında "ölümcül ve çaresiz bir medeniyetler çatışması" tahmininin gerçeğe dönüşmesini önlemek için tasarlanan zaruri bir güvenlik boyutu da olduğunu vurgulayan Zapatero, Türkiye'nin de "İslam ve batı dünyaları birbirinin zıddıymış" gibi bir sözde zıtlığı yalanlayan canlı bir örnek olduğunu kaydetti.

Zapatero, 4 yıl önce Birleşmiş Milletler örgütüne, "Medeniyetler İttifakı" kurma önerisi sunduklarını anımsatarak, bu önerinin artık sağlamlaşmış ve kurumsallaşmış güçlü bir hareket olduğunu, tüm kıtalardan 90 ülke ve uluslararası kuruluşların ittifakı siyasi olarak desteklediğini anlattı.

Gençlerin katkısı

Gençliğin aynı zamanda aklı kolay çelinen kesim olarak aşırı uç ve şiddet yanlısı gruplara da sokulduğunu dile getiren Zapatero, öğrencilere seslenerek, "Siz gençler, sadece yarının liderleri değil, aynı zamanda bugünün potansiyel liderlerisiniz. Bu nedenle sizleri dinlemeli ve daha iyi bir dünya inşa etme gayretlerinizi desteklemeliyiz. Medeniyetler İttifakı'nın hedeflerine gençlerin katkısı özellikle aşırılığın önlenmesinde farklı köken, görüş ve inançtan insanlar arasında etkili bir diyalog ve birliğin özendirilmesinde kilit unsurdur" dedi.

"Medeniyetler İttifakı Forumu"nun geçen ocak ayında Madrid'de yapıldığını, Nisan 2009'da da İstanbul'un ikinci foruma ev sahipliği yapacağını anlatan Zapatero, üçüncü forumun Brezilya'da, bunu da Portekiz, Katar ve Fas gibi ülkelerin izleyeceğini kaydetti.

Forumun ikinci toplantısında hem şekilde, hem de içerikte bir fark yaratılması gerektiğine dikkat çeken Zapatero, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'a bu hedeflerin başarılması için İspanya'nın işbirliği önerisini ilettiğini söyledi.

Zapatero, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Medeniyetler İttifakı havalandıktan ve belli bir hıza ulaştıktan sonra şu anda artık gelişiminin dönüm noktasındadır. Şimdi sıra BM sistemindeki yerini sağlamlaştırmasında ve açık bir şekilde tanımlamasındadır. Bunu başarmak için dostluk grubu bünyesinde Türkiye ile yakın şekilde çalışacağız.

Türkiye bugün aralarında Avrupa Birliği'nin yakınlaşmasının altını çizdiğim birçok stratejik konunun mihenk taşıdır. Hükümetim, Türkiye'nin AB'ye üye olma talebini kararlılıkla desteklemektedir. Kolay bir iş olmadığını biliyor. Hiçbir ülke için kolay olmadı. Herhangi bir İspanyol siyasi lider bunu çok iyi bilir. Eğer Avrupa benim umduğum gibi çağdaş dünyada söz sahibi bir aktör rolü üstlenmek istiyorsa, Avrupa Birliği'ndeki bir Türkiye bugün bazı durumlarda AB'nin yoksun olduğu stratejik gücü ve başrolü ona verecektir."

Öğrencilere, üniversitenin kişisel dünya algılarını belirlediklerini de söyleyen Zapatero, "Aynı zamanda kolektif bir algı yaratılmasına da katkıda bulunuyorsunuz. Bu nedenle hoşgörü içinde eğitiminiz, diyaloğa verdiğiniz destek, farklılığı kabul etme ve değer verme iradeniz belirleyicidir. Birçok defalar anlayışsızlığın ve çatışmanın üstün geldiği bir dünyada Türkiye ve İspanya olarak bizler bir arada yaşam alanları yaratmak için, köprüler uzatmak için, ön yargılara karşı savaşmak ve bizleri ayıran bariyerleri yıkmak için uyuşmazlık yerine sözleri destekledik. Bunu gelecekte yapmaya devam etmek için sizler varsınız" şeklinde konuştu.