"Türkiye'nin IMF'yle anlaşması faydalı olur"

Türkiye ile IMF ilişkileri hakkında değerlendirmede bulunan IMF eski 1. Başkan Yardımcısı Anne Krueger, IMF'nin Türkiye'nin yararını gözettiği söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - IMF eski 1. Başkan Yardımcısı Anne Krueger, Türkiye'nin IMF ile bir programda anlaşmasının krizin olası etilerinin giderilmesi açısından olumlu olacağını söyledi.

Krueger, Uluslararası Ekonomi ve Dış Ticaret Politikaları Dergisinin dünya ticaretinin serbestleştirilmesine yönelik "Doha Toplantıları'nın Ötesinde" başlıklı konferansa katıldı.

Toplantıda, AA muhabirinin küresel finansal kriz ve Türkiye ile IMF ilişkileri hakkındaki sorularını yanıtlayan Krueger, küresel finans krizi konusunda finansal sistemin işleyişinin çok kritik durumda olduğunu belirterek, buna ek olarak ABD gibi ülkelerde tüketicilerin harcamalarını kısması gerektiğini, aksi takdirde resesyon yaşayan milli gelirin düşebileceğini belirtti.

"Bir şey yapmaya ihtiyaç duyduğumuz çok açık. Bu krizin etkisi ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor" diye konuşan Krueger, petrol fiyatlarındaki düşüşle petrol ithal eden ülkelerin karlı, petrol ihraç eden ülkelerin ise kötü duruma geldiğini dile getirdi.

Bu durumun emtia piyasası için de geçerli olduğunu ifade eden Krueger, "Krizin üretime etkisi ise ana ithalatçı ülkelerdeki resesyonun derinliği ile ilgili. Rusya dışında Kuzey Amerika ve Avrupa ülkelerinde yavaş bir büyüme ya da resesyon yaşayanak. Bu Türkiye gibi ihracatçı ülkelerin işini zorlaştıracak" diye konuştu.

"IMF'nin Türkiye'nin yararını gözettiği açık"

Tüm dünyada politika yapıcıların, krizin etkilerini görmek ve bu etkileri en aza indirecek önlemleri almak zorunda olduklarını belirten Krueger, şunları söyledi:

"İzlanda, Ukrayna gibi ülkeler gerçekten kötü etkilendi. Macaristan IMF'ye başvurdu. Türkiye'de bildiğiniz gibi cari açık tehlikesi var. Türkiye ekonomisi son 7 yılda çok iyi bir başarı elde etti. Ancak hala tam olarak güçlü değil. Bunun ölçüsü ise cari işlemler açığı. Düşük döviz kuru biraz işe yarayabilir. Petrol fiyatlarındaki artış işe yarayabilir. İthalattaki düşüş iyi olabilir.

Artık IMF'de değilim ve ayrıntıları bilemiyorum ama Türk otoritelerinin IMF ile bir programda anlaşması krizin olası negatif bir getirisini püskürtmede faydalı olabilir, IMF'nin Türkiye'nin yararını gözettiği açık."