"Türkiye'ye imtiyazlı ortaklık önerisi doğru değil"

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, "Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğinden yanayım. Ara formülleri kabul etmiyorum" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ROMA - İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Avrupa Birliği üyesi bazı ülkelerin Türkiye'ye tam üyelik yerine "imtiyazlı ortaklık" önermelerini doğru bulmadığını söyledi.

Frattini, Il Giornale gazetesinin siyaset ve ekonomi dergisi Dossier Lazio'ya verdiği demeçte, "İmtiyazlı ortaklık önerisini asla paylaşmıyorum. Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğinden yanayım. Ara formülleri kabul etmiyorum" dedi.

Frattini, "Türkiye'nin AB üyeliği, Batı-İslam ilişkileri açısından, Almanya ile Fransa'nın uzlaşması ya da Berlin duvarının yıkılmasıyla eşdeğer düzeyde sembolik bir güce sahip olabilir. Ankara'nın Avrupa'ya girişi, bir yandan İslam, demokrasi ve insan haklarının uyuşmasının simgesi, diğer yandan da AB'nin kendi kimliğine ihanet etmeksizin farklı kültürleri de içine alabilme kapasitesi olarak yorumlanabilir. Bu, vazgeçemeyeceğimiz mühim bir tarihi hedeftir" şeklindeki görüşlerini dile getirdi.

Dossier Lazio'daki demecinde, AB'yle bütünleşmek için Türkiye'nin önünde katedilmesi gereken "uzun bir yol" bulunduğuna değinen Frattini, şu ifadeleri de kullandı:

"Bu ülkenin Avrupa Birliğine katılım sürecinin halihazırdaki tablosu yüreklendirici değil. Ankara'nın dış politikadaki bazı tercihleri, muhtelif Avrupa başkentlerinde makul şüpheler uyandırıyor. Türkiye'nin sadece üstlendiği yükümlülük ve görevlere riayet etmeyi başarması durumunda, varış noktasına ulaşacağı açık olmalıdır."

İtalya Dışişleri Bakanı Frattini, varış noktasını değiştirmenin hata olacağı uyarısında da bulunarak, "Yolculuğun zor olduğunun bilincine varmak başka, varış noktasını değiştirmek başka meseledir. Bu, son derece vahim bir hata olabilir" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir