"Türkiye'ye yapılan operasyon boşa çıkacak"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, yolsuzluk ve rüşvet iddialarına ilişkin, "Türkiye üzerine yapılan bu son operasyonun da boşa çıkacağına inanıyorum" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Bu işleri de aşacağımıza ve Türkiye üzerine yapılan bu son operasyonun da boşa çıkacağına inanıyorum. Moraliniz bozulmasın, geçici konjonktür sizi etkilemesin. İnşallah Türkiye'nin istikrarını bozmaya kast edenlere gereken cevap, sandıkta verilecek, ondan hiç tereddüdüm yok" dedi.  

Işık, Rixos Otel'de düzenlenen KOBİ ve Girişimcilik Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada, geçen yıl ilk kez başlatılan bu yarışmayla, KOSGEB desteklerinden yararlanan başarılı KOBİ ve girişimleri ödüllendirdiklerini söyledi.  

Başarılı olan her girişimcinin, insanlara ekmek kapısı olduğunu ve hayır dua kazandığını belirten Işık, kendilerinin de "marifet iltifata tabidir" ilkesi gereğince, bu KOBİ'leri ödüllendirmek gerektiğini düşündüklerini ifade etti.  

Özellikle Türkiye'de son dönemde yaşanan olaylar düşünüldüğünde, ödül töreninin çok iyi bir zamana isabet ettiğini söyleyen Işık, şunları kaydetti:  

"Çünkü herkesin Türkiye'de yaşanan iyi gelişmelere, insanımızın ve milletimizin başarılarına daha fazla odaklanması gereken bir dönem içindeyiz. KOBİ'lerimizin ve girişimcilerimizin başarıları nedeniyle bugün Türkiye'nin önünü kesmeye yönelik bazı girişimler var. Bunlar ülke için girişim yapmayı belli ki yanlış anlamışlar. Ben bu tür girişimlerde bulunanları bu salondaki girişimcileri örnek almaya, memleketin hayrına bir girişimin nasıl yapılacağını, buradaki girişimci ve KOBİ'lerden öğrenmeye davet ediyorum. Buradaki başarılı girişimcilerin, televizyon ve gazetelerde, medyaya sorumsuz bir şekilde açıklamalar yapan savcılardan daha fazla yer almayı hak ettiklerini düşünüyorum."  

"Mutlaka müteşebbis ruha ihtiyacımız var" 

Türkiye'nin geleceği açısından ne kadar önemli bir bakanlığın sorumluluğunun üzerine tevdi edildiğinin farkında olduğunu dile getiren Işık, eski Bakan Nihat Ergün'ün Bakanlıkta çok önemli çalışmalar yaptığını belirtti ve bunun için kendisine teşekkür etti.  

Işık, ülkenin geleceği açısından bilim ve girişimin çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Bunlar çok iyi özümsememiz gereken kavramlar ama yetmiyor. Bu beceri ve donanımla ürettiğimiz ürünlerin satılması için de mutlaka müteşebbis ruha ihtiyacımız var" diye konuştu.  

"Japonya, bugün Japonya ise 18. yüzyılın başlarında devletin en itibarlı mesleği olan samuraylıktan istifa ettirilip, ticarete yönlendirilen ve devlet desteğiyle ciddi şekilde finanse edilen o girişimciler sayesindedir" diyen Işık, Türkiye'deki ekonomik krizlerin en önemli sonucunun, etkisinin girişimcilik ruhunu öldürmesi olduğunu ifade etti.  

Söz konusu krizlerden sonra Türkiye'de müteşebbis ruhun ciddi darbeler aldığını anlatan Işık, KOSGEB'in burada çok önemli rol oynadığını ve girişimcilik alanında çok önemli destekler verdiğini söyledi.  

Bakan Işık, girişimcilerin arzu ettikleri desteğe kavuşması halinde Türkiye'nin, 2023 hedeflerine çok rahat ulaşabileceğini kaydetti.  

Bugün ihracatın yüzde 62'sini, istihdamın da yüzde 70'den fazlasını KOBİ'ler tarafından üstlenildiğini belirten Işık, bu açıdan verilen ödüllerin çok anlamlı olduğunu ifade etti.  

"Son olaylar, en fazla sıkıntıyı KOBİ'lere verdi" 

Son günlerde yaşanan olayların en fazla sıkıntıyı KOBİ'lere verdiğinin altını çizen Işık, şunları söyledi:  

"2013'ün Mayısını görüyorum, bambaşka bir Türkiye. IMF'e son taksitini ödemiş, notu yatırım yapılabilen ülkeler seviyesine çıkmış, faiz Cumhuriyet tarihinin en dip seviyesine gelmiş, peş peşe nükleer santral ihalesi, 3. havalimanının ihalesini yapmış, devlet hem gelir elde ediyor hem yatırım yapıyor. Kanal İstanbul'un artık her noktada hayata geçeceğine olan inanç pekişmiş, Türkiye'de başta KOBİ'ler olmak üzere artık herkes ekonomik bir hamleye psikolojik olarak da hazır haldeyken, bir anda baktık 2 milyar 800 milyon fidanı toprakla buluşturmuş bir iktidara, 3 tane ağaç kesiliyor diye bir operasyon yapıldı. Ondan sonra faizler hızlı bir şekilde yukarı tırmanmaya başladı. Maalesef o heyecanda bir azalma oldu ve ondan sonra Türkiye, farklı konuları tartışmaya başladı."  

"Savunma makamına vermediğiniz bilgiyi medyaya sızdırıyorsunuz" 

Türkiye'nin bu dönemde aslında çok başka şeyler konuşması gerekirken, hiç olmayacak tartışmalar içine çekildiğini dile getiren Işık, şöyle konuştu: 

"Neyse ki milletimizin güçlü iradesi sonunda o tartışma söndü ve Türkiye artık tekrar, tartışması gereken konulara odaklanmaya başladığı anda bir başka operasyonla karşı karşıya kaldı. Değerli arkadaşlar, Türkiye bunları hak etmiyor. Türkiye'nin gündeminin bunlar olmaması gerekiyor. Evet, varsa yolsuzluk yapan bedelini ödesin. Dün sayın Başbakanımız çok net ifade etti, 'babamın oğlu olsa gereğini yaparım' dedi. Mecelle'de bir madde var, 'beraati zimmet asıldır' der. Yani evrensel hukukta, kişinin suçu ispat edilene kadar suçsuzdur. Bu hüküm esas alınmak kaydıyla bırakın gerekli işlemler yapılsın fakat savunma makamına vermeniz gerekip de vermediğiniz bilgiyi medyaya sızdırıyorsunuz ve inanılmaz bir itibarsızlaşma operasyonu, hükümete yönelik ciddi siyasal dizayn projesine girişiyorsunuz. Ondan sonra moraller bozuluyor.  

Şimdi KOBİ'lerimizin mayıs ayındaki moraliyle şu andaki morali aynı mı? Soruyorum size, mayısta neyi konuşuyorduk, şimdi neyi konuşuyoruz? Biz sebeplerini biliyoruz, onu söyleyeyim. Bu ülke, ne zaman bir atak yapmaya kalksa, ne zaman 'tüm yüklerimizden kurtulduk, artık çok daha hızlı ilerlemeye başladık' dese, mutlaka bir takım yerli işbirlikçilerle ama büyük aklın dışarıda olduğu bazı operasyonlarla karşı karşıya kalıyoruz. Mayısın Türkiye'si ile maalesef Haziran'ın Türkiye'si, Ekim'in Türkiye'si ile Aralık'ın Türkiye'si aynı değil. bu, bu millete yapılan en büyük haksızlıktır. Bu, ülkenin girişimcisine yapılan en büyük haksızlıktır."  

"Gereken cevap sandıkta verilecek" 

Ülkedeki herkesin, bu tartışmalar yerine ne zaman,  "500 milyar dolarlık hedefi nasıl yakalarız, kişi başına milli gelirimizi 25 bin dolara getiririz?" tartışmasına odaklanırsa, o zaman hedeflerin kolaylıkla yakalanacağını belirten Işık, bu tartışmalara itibar edilmemesi gerektiğini, Türkiye'nin bunları çok rahat bir şekilde aşacağını söyledi.  

KOBİ'lerin yine inovasyona, ihracata, yüksek teknolojiye dayalı ürün üretimine odaklanması gerektiğini vurgulayan Işık, şunları kaydetti: 

"Ben bu işleri de aşacağımıza ve Türkiye üzerine yapılan bu son operasyonun da boşa çıkacağına inanıyorum ve bu operasyon boşa çıktığında da inşallah hep birlikte el ele vereceğiz, kol kola gireceğiz ve dünyada, Allah'ın izniyle malımızı satmadığımız ülke kalmadı ama malımızı yoğun olarak satmadığımız ülke bırakmamak için çalışmaya devam edeceğiz. Moraliniz bozulmasın, geçici konjonktür sizi etkilemesin. İnşallah Türkiye'nin istikrarını bozmaya kast edenlere gereken cevap, sandıkta verilecek, ondan hiç tereddüdüm yok. Siz, planlarınızı, programlarınızı yaparken, Türkiye'ye güvenerek yapın, siyasal istikrara güvenerek yapın, ekonomik istikrar güvenerek yapın ve bunun sonucunda da inşallah hem siz hem sizinle üretenler hem de ülkemiz kazansın."  

Bu konularda ilginizi çekebilir