"Üretmeyip, üretilenle yetinen, asla liderlik konumuna yükselemez"
Türkiye İnovasyon Haftası ödül törenine katılan Başbakan Erdoğan, "Kağnılarla yürüyerek bir yere varamayız. Oturduğumuz yerde tribünden izleyemeyiz. Yarışın içinde olacağız" dedi
İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası ödül törenine katıldı. Toplantıda konuşan Erdoğan, "Üretmeyip, üretilenle yetinen, başkasının avucuna bakan asla liderlik konumuna yükselemez" dedi. Erdoğan "İnsansız hava araçlarında şu anda 30 bin feete kendi ürettiğimiz araçla çıkabildik. Bugüne kadar insansız hava aracımız yoktu. Herhangi bir ülke verirse alacağız, vermezse yandık. Şimdi kendimiz üretiyoruz" diyerek yakın gelecekte de ihracına başlayacaklarını ifade etti.
Önümüzdeki dönemde desteklerin arttırılarak devam ettirileceğini söyleyen Başbakan Erdoğan, "Girişimcilerin inovasyon çalışmalarına destek vermeye devam ettireceğiz" dedi.
Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti:
Henüz başlangıç aşamasındayız
Irkçılık bilimin ve sanatın düşmanıdır. Hiçbir ırkçı toplumun bilim ve sanatta öne çıktığını göremezsiniz. Türkiye kadim tarihi içinde hiçbir zaman ırkçı bir anlayışa sahip olmamıştır. Türkiye şu anda da hoşgörü iklimini daha da güçlendirerek, bilim, sanat ve sporda da artık farklı bir kulvarda ilerliyoruz. Henüz başlangıç aşamasındayız. Cumhuriyet tarihinde yapılan dersliklerin tüm o kadarını yapmış bir Türkiye var.
Bugün başta eğitim olmak üzere bilimde, AR-GE- inovasyonda atılan adımlar Türkiye’yi küresel düzlemde öne çıkaracaktır. Bir tarafta denizin 62 metre altında Marmaray’la inovasyon, geldiğimizde İstanbul’da kongre merkezi yoktu. Geldikten sonra bir kongre merkezi olarak burayı yaptık. Bunlarla dünyaya açıldık. Yoksa uluslararası kongreleri İstanbul’da yapmak mümkün değildi.
Kağnılarla yürüyerek bir yere varamayız. Banliyö trenleriyle de bir yere varamazsınız. Onlar da tarih oluyor. Saatte 300 km hızla giden trenler varsa Türkiye bunu yapmak zorundaydı. Marmaray’ın biraz daha güneyinde tüp geçit yapıyoruz. 2015’te o da bitiyor. Otomobillerin geçtiği bir tüp geçit o. Dünya ile rekabette bunlar önem arz ediyor da o yüzden. Oturduğumuz yerde tribünden izleyemeyiz. Yarışın içinde olacağız.
Selçuklu ve Osmanlı devletleri döneminde de Konya’dan Bursa’ya, Sivas’tan Edirne’ye ve elbette İstanbul bilimin kültürün, ticaretin dünyadaki önemli merkezleri olmuştur
Taklit eden takip eden asla öne geçemez. Üretmeyip, üretilenle yetinen, başkasının avucuna bakan asla liderlik konumuna yükselemez. Daha fazla yatırım yapmak zorunda olduğumuz açıktır. Bilim ve sanatın çok geliştiği şehirler esasında cazibe merkezi olan şehirlerdir. Konya döneminin önemli bir başkenti olan Konya, bilimin, sanatçıların önde gelen isimlerini çekmiştir. Daha fazla bilim insanı Konya’ya akın etmiştir. İstanbul'da da durum aynıdır. Kurtuba, Bağdat da aynı şekilde dönemlerinin cazibe merkezleridir. Bugün de bu gerçeğin değişmediğini görüyoruz.
Dünyanın en başarılı üniversiteleri, AR-GE merkezleri uluslararası bir kimlik taşıyorlar. Silikon Vadisi sadece ABD vatandaşlarından değil dünyanın her ülkesinden başarılı insanların emekleriyle ayakta duruyor. Bizim de bu gerçeği görmemiz gerekiyor
Aynı düşüncelere sahip toplum yeni fikirler üretemez
Farklılık bir dezavantaj değil, tam tersine bir avantajdır. Renklilik yoksulluk değil, zenginliktir. Herkesin aynı şekilde düşündüğü bir toplum yeni fikirler üretemez. Sadece griden ve grinin tonlarından ibaret bir ülke dünyaya söyleyecek söz bulamaz"
"İnsansız hava araçlarında şu anda 30 bin feete kendi ürettiğimiz araçla çıkabildik. Bugüne kadar insansız hava aracımız yoktu. Herhangi bir ülke verirse alacağız, vermezse yandık. Şimdi kendimiz üretiyoruz" diyen Erdoğan, yakın gelecekte de ihracına başlayacaklarını duyurdu. Erdoğan şöyle devam etti:
"Tankımızı üretir hale geldik. Şu anda testleri yapılıyor. Artık kendi helikopterimizi üretir hale geldik. Kendi helikopterlerimizle talepler geldi"