"Viranşehir halkı OHAL istemiyor"

Viranşehir'de 16 sivil toplum kuruluşu ortak açıklama yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VİRANŞEHİR - Viranşehir'de 16 sivil toplum kuruluşun yaptığı ortak açıklamada, bölge halkının tekrar olağanüstü hal (OHAL) dönemi yaşamak istemediği belirtildi.

Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan Viranşehir Sivil Toplum Platformu (VİSTOP) bünyesindeki sivil toplum örgütlerinin üyeleri son günlerde yaşanan şiddet olaylarını kınayarak, caddeye sembolik "kan" döküp, üzerinde demokrasi yazılı kılıçla, sembolik bir silahı kırdı.

Ortak basın açıklamasını okuyan VİSTOP dönem sözcüsü Halilullah Bağcı, bölgede yaşanan sorunlara duyarlı olduklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Kürt sorununu çözmeye yönelik girişimlerin sekteye uğratılmaya çalışıldığı ve 'savaş dili'nin daha ağır basmaya başladığı bir dönemden geçiyoruz. Bu anlamda bölgede yaşayan ve bölgenin problemlerini en iyi şekilde bilen ve yaşayan STK'ların seslerini yükseltme adına önemli bir sorumluluk taşıdığı inancındayız. Ulus merkezli politikaların bir sonucu olan Kürt sorununun zorbalıkla çözülemeyeceği anlaşılmıştır. Özellikle 12 Eylül sürecinde Diyarbakır zindanlarında yaşanan vahşet ve birikmiş çözümsüzlük bir taraftan sisteme dönük silahlı Kürt itirazını güçlendirirken diğer taraftan da savaş baronlarının işine yarayan puslu ortamı sağladı. Bu körlük ortamında on binlerce insan hayatını kaybetti, faili meçhuller ve daha birçok olay yaşandı.

Böylesi bir ortamda sorunu bir anda çözmek elbette kolay değildir. İktidarın çözüme yönelik bürokratik oligarşinin engellemelerine rağmen aldığı inisiyatif önemlidir. Ancak açılım politikaları henüz somut bir veri ortaya koyamamıştır. Bizler Viranşehir halkı olarak şunu diyoruz; Kürt sorununun çatışmacı bir ortamla birlikte devamından yana olan, birbirine zıt gibi görünen kesimler bulunmaktadır. Bu derin güçler ve maşaları Kürt sorunundan nemalanmaktadır."

Sorunun çözümünde yer alamayacağını savunduğu bazı olay ve kişileri de sıralayan Bağcı, "Bölge halkı, tekrar bir OHAL dönemi yaşamak istemiyor. Zorla köylerinden çıkartılmak istenmiyor. En önemlisi çocuklarının dağlarda birbirini öldürmesini istemiyor" dedi.

Basın açıklamasının ardından grup üyeleri, olaysız bir şekilde dağıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir