"Wikileaks tuzağına düşmeyin"

Cumhurbaşkanı Gül, Wikileaks iddiaları ile ilgili, "Bunlar kendi iç düzenimizi, iç politikamızı falan gereksiz şekilde enerjilerimizi almasın" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Wikileaks tuzağına Türkiye'de kimsenin düşmemesini isteyerek, "Tabii ki her şey yazılacak, herkes okuyacak, takip edecek, ama bunlar kendi iç düzenimizi, iç politikamızı falan gereksiz şekilde enerjilerimizi almasın. Çünkü, buradaki diplomatların, merkezlerine yazdıkları kendi değerlendirmeleri, doğru olanlar da var yanlış olanlar da var, çok yanlış olanlar da yakışıksız olanlar da var. Bu da o diplomatların çapını gösterir, o kadar" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Kazakistan dönüşünde Atatürk Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin "Wikileaks belgeleri ile ilgili ABD'li herhangi bir yetkili ile görüştünüz mü? Herhangi bir özür dilendi mi?" sorusunu Cumhurbaşkanı Gül, şöyle yanıtladı:

"Biliyorsunuz Dışişleri Bakanımız Ahmet Davutoğlu ABD Dışişleri Bakanı ile görüştü ve açıkça üzüntü ve özürlerini söylediler. ABD Dışişleri Bakanı Kazakistan'da vardı. 'Davutoğlu ile her şeyi konuştuk, her şeyi söyledim' dedi. Bu vesileyle şunu söylemek isterim: Wikileaks tuzağına Türkiye'de kimse düşmesin. Tabii ki her şey yazılacak, herkes okuyacak, takip edecek, ama bunlar kendi iç düzenimizi, iç politikamızı falan gereksiz şekilde enerjilerimizi almasın. Çünkü, buradaki diplomatların, merkezlerine yazdıkları kendi değerlendirmeleri, doğru olanlar da var yanlış olanlar da var, çok yanlış olanlar da yakışıksız olanlar var. Bu da o diplomatların çapını gösterir, o kadar" dedi.

"Şu ana kadar İsrail'le ilgili belge yayımlanmaması"

Bir gazetecinin "Wikileaks'teki belgeler, bütün dünyada büyük yankı uyandırdı. Ancak şu ana kadar henüz İsrail ile ilgili belge yayınlanmamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna "Ben komplo teorilerine fazla inanmam, ama geçen de söyledim. Birçok Ortadoğu'daki başkentlerde birçok haberler çıkıyor. Bakalım, merak ediyorum. Orada çok canlı siyaset var, çoğulcu demokrasinin olduğu bir yer. Belki ileride çıkacaktır. Bakalım, hepsini dökmediler gördüğüm kadarıyla" karşılığını verdi.

Abdullah Gül, "Wikileaks'te çok gizli askeri sırlar da var. Örneğin, silah satışları. Afganistan'a helikopterler satılmasından tutun da bazı ülkelere bazı silahların satıldığına dair. İnternet sitesinin sahibi ısrarla ABD Dışişleri Bakanı'nın istifasını istiyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?" sorusunu "Tabii her şey gördüğüm kadarıyla sadece diplomatların raporları değil, bazı görüşmeler, konuşmalar, onların da yayınlandığını görüyorum. Doğrusu, ABD'nin kendi arşivine sahip olması gerekir, kendisini kontrol etmesi gerekir" diye yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Gül, "Wikileaks'in Türkiye'de yarattığı depremi nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine, "Biraz önce söylediğim gibi bu tuzaklara kimse düşmesin. Türkiye'nin enerjisini boşa harcamayalım" dedi.

"Belgeler doğrulandı mı?" sorusu üzerine Gül, "Ne bileyim ben, bunların hepsini sıralamıyorum ki... Sizin yazdıklarınızı, tartıştıklarınızı takip ediyorlar ve onların bazılarını onlar da tutmuşlar, yazmışlar. Türkiye ile mesele en çok da değil. Biraz yabancı ajans, gazete ve televizyonlara bakarsanız, esas konular başka ülkelerle ilgili" yanıtını verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir