"Yabancı yatırımcı Yunanistan yerine Türkiye'yi tercih ediyor"

Altı yıl üst üste resesyon yaşayan tek ülke konumundaki Yunanistan, yabancı yatırımcı çekmek için önemli adımlar atıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Didem ERYAR ÜNLÜ
 
İSTANBUL - International Herald Tribune tarafından Yunanistan'da düzenlenen ve DÜNYA Gazetesi'nin medya partneri olduğu Atina Enerji Forumu 2013'ün ikinci gününde büyük projelerin gerçekleşmesi için gerekli olan finansman kaynakları masaya yatırıldı. 
Özellikle kriz sonrasında finans kaynaklarına ulaşımın çok daha zorlaştığına dikkat çeken uzmanlar, finansmana ulaşan projelerin, riskleri doğru değerlendiren ve risk dağılımını doğru yapan projeler olduğunu ifade ettiler.
Forumun en ilgi çekici konuşmacılarından biri ise Ortadoğu Ekonomi Araştırmaları Başkanı, CCC Group Bankacılıktan Sorumlu Başkan Yardımcısı Dr. Saleh Jallad oldu. 
Yunanistan'ın bugüne kadar yabancı yatırımcı için çok cazip bir destinasyon olmamasının nedenini yönetişim sorunlarına ve ağır bürokrasiye bağlayan Jallad, "Yabancı yatırımcı Yunanistan'ı değil, Türkiye'yi tercih ediyor. Neden? Çünkü Yunanistan'da bürokrasiyi aşmak çok zor. İşler çok yavaş ilerliyor" yorumlarında bulundu.
Ekonomik kalkınmayı sağlayacak altyapı yatırımları için gerekli olan para nereden gelecek? Finans kaynaklarına ulaşmak için projelerin sahip olması gereken temel kriterler neler? İşte öne çıkan yorumlar:
 
* "Yunanistan'ın bürokrasisi yatırımcıyı kaçırıyor"
Dr. Saleh Jallad, CCC Group Başkanı
 
"Altyapı yatırımları GSYIH büyüme oranı ile doğrudan bağlantılı. Yunanistan'ın normal bir ekonomik büyümeye ulaşması için 5-7 milyar euro altyapı yatırımına ihtiyacı var. Bu yatırım işsizlik sorununun çözülmesi açısından da büyük önem taşıyor. Yunanistan'daki uzun vadeli altyapı yatırımlarına yönelik ilginin olmamasının başlıca nedeni yönetişim sorunu. İyi yönetişim, hesap verebilirlik ve şeffaflık anlamına geliyor. Yunanistan'ın bir diğer sorunu da bürokrasi. İşler çok yavaş işliyor. Bürokratik engeller karşısında ne bankalar ne de yatırımcılar Yunanistan'ı tercih etmez. Yabancı yatırımcı neden Türkiye'ye gidiyor sanıyorsunuz? Paranın dini veya coğrafyası yoktur. Para, kazandığı yere gider."
 
* "Risk değerlendirmesini ve dağılımını doğru yapmak gerekli"
 Marc Partridge, Gazprombank, Rusya, Yönetici Direktörü
 
"17 yıl önce Katar'da kurulacak bir LPG istasyonu için finans sağlayacaktık. Bana 'Bu istasyon 1 milyar dolar eder mi?' diye sordular. O zaman için bu gerçekten çok büyük bir miktardı. Katar gerekli olan finansmanı sağladı. Neden bazı projeler finansmana ulaşabilirken, diğerleri ulaşamıyor? Değişim fırsatlarla birlikte, belirsizlikleri de beraberinde getiriyor. Doğru hareket etmek için dikkat edilmesi gereken önemli unsurlar var. Projenin ekonomik açıdan güvenilir olması; yasal ortama uyumlu olması; jeopolitik çıkarlarla kesişmemesi; hükümetin ve aynı zamada kamuoyunun desteğini almış olması çok önemli. Bununla birlikte, risklerin doğru yönetilmesi ve doğru dağıtılması, ortakların güvenilir olması da projenin başarısı açısından vazgeçilmez unsurlar."
 
* "İhtiyaç duyulan enerji yatırımlarının üçte biri eksik "
Prof. Plutarchos Sakellaris, Avrupa Yatırım Bankası Yunanistan Eski Başkan Yardımcısı
 
"AB'nin 2020 yılına kadar 1 trilyon euro altyapı yatırımına ihtiyacı var. Bunun 210 milyarını enerji yatırımları oluşturuyor. Bugün Yunanistan'ın krizde olmasının en önemli nedenlerinden birisi hükümetin borcunu ödeyememesi ve bunun sonucunda altyapı yatırımlarını gerçekleştirememiş olması. Kriz, bankaları da çok zor durumda bıraktı ve geldiğimiz noktada Yunan bankaları büyük projelere finansman sağlayacak durumda değil. Enerji yatırımlarında tam 60 milyar euroluk açığımız var. Yani ihtiyacımız olan yatırım miktarının üçte biri eksik. Bu soruna çözüm yaratabilmek açısından, özel sektörün altyapı yatırımlarında daha fazla devreye girmesi gerekiyor. AB fonlarından yararlanabilmek için ortak çıkarlara hizmet eden projeler belirlemek önem taşıyor. Bu yöntem geçmişte uygulanıyordu. Bugün ise ihtiyaç çok fazla ama AB'nin parası yeterli değil. Dolayısıyla geleneksel finans kaynaklarının dışına çıkmak; devlet, özel sektör ve uluslararası finans ajansları arasındaki işbirliklerini güçlendirmek şart."
 
 
Yunanistan, yatırımcıya cazip olmak için değişiyor
 
Yunanistan Kalkınma, Rekabet, Altyapı ve Ulaşım Ağları Başbakan Yardımcısı Notis Mitarachi, "Yunanistan için öncelikli konu yeni yatırım çekmek. Büyüme ve kalkınma teorik kavramlar değil; bir an önce harekete geçmek gerekiyor. Yunanistan hiçbir zaman yabancı yatırımcı için cazip bir destinasyon olmadı; fakat bundan sonrası için elimizden geleni yapacağız. Hükümetin euro bölgesinden çıkmamakta gösterdiği kararlılık, yabancı yatırımcılar için çok önemli bir güven unsuru oldu" yorumlarında bulunuyor. 
"Yunanistan gibi altı yıl üstüste resesyon yaşayan başka bir ülke yok" diyen Mitarichi, Yunanistan'ın gelecekte daha çekici bir yatırım bölgesi olmasını sağlayacak nedenleri şöyle sıralıyor: 
* "İki sene içinde borç oranımızı yüzde 9 aşağı çektik. Kamu harcamaları geriliyor. 2012 yılında yatırımcı için en çekici 22. ülke olduk. 
* IMF ve AB sayesinde ülkeye nakit para akışı sağlıyoruz. Bu yıl, ülkeye nakit girişi artacak. 2013'ün bizim için bir geçiş yılı olacağını düşünüyoruz. 
* Yapısal reformlara öncelik veriyoruz. Özellikle enerji piyasasının serbestleşmesi, hem Yunanistan hem de AB için önemli fırsatlar yaratacak.
* Yabancı yatırım için yeni bir yasa hazırladık. Yeni iş alanlarına ihtiyacımız var. Girişimciliğin desteklenmesini; büyük projeler için lisanslama sistemlerini değiştirmeyi; yabancı yatırımcıya vergi kolaylığı sağlamayı hedefliyoruz.
* Özelleştirmeler, büyümenin itici gücü olacak. Özelleştirme projelerini hızlandırmamız; kamu-özel ortaklıklarına daha fazla önem vermemiz gerekiyor."