"Yargı, eldeki güce göre kurala bağlanmamalı"

Yaş haddinden emekliye ayrılan Osman Şirin için Yargıtay Konferans Salonu'nda veda töreni düzenlendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Yargıtay Başkanvekili ve Yargıtay Ceza Genel Kurulu Başkanı Osman Şirin, iktidar gücünü elinde tutanların yargı erkini güçlerin ellerinde olduğu zamana göre kurallara bağlaması gerektiğini belirterek, "İktidar, kuralları muhalefete düştükleri zamana göre ayarlasınlar" dedi.

Yaş haddinden emekliye ayrılan Şirin için Yargıtay Konferans Salonu'nda veda töreni düzenlendi. Şirin, burada yaptığı konuşmada, "Türkiye Cumhuriyeti'nin görevde olan en yaşlı yargıcı" olduğunu, kamu hizmetinde bulunduğu 43 yıl 7 ayın, 41 yıl 7 ayını yargıda geçirdiğini ve 18 yıldır da Yargıtay'da görev yaptığını, gururlu ve mutlu olduğunu söyledi.

"İktidar, kuralları muhalefete düştükleri zaman göre ayarlasın"

Şirin, yargıç ve hakimi değiştirmeye gerek olmadığını, bütün sorunlara rağmen Türk yargı erkinin bağımsızlık sevdalısı olmasını sürdüreceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Tüm zamanların doğruları mutlaka bu erke layık görülecektir. Kendini güçlü sayanlar ya da devletin iktidar gücünü elinde tutanlar, yargı erkini güçlerin ellerinde olduğu zamana göre kurallara bağlamasınlar. Kuralları o gücü ellerinden kaybettikleri ve muhalefete düştükleri zamana göre ayarlasınlar. O zaman zayıfın yanında olan ama haklı zayıfın yanında olan yargı, Türkiye'de herkesi mutlu etmeyi sürdürür."

Şirin, konuşmasının sonunda, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, başsavcı vekilleri ve savcılara teşekkür ederek, "İyi ki demokratik laik cumhuriyeti son iki yıllık süreçte ortaya çıkan bazı zedeleyici gayretlere karşı korudunuz. Bazı hücumlara uğradınız, ama onlar cılız hücumlardı. Cumhuriyet savcısı ve yargıç onuruyla bunları karşıladınız. Bu yüce millet sizinle beraber oldu ve bu yüce millet ortaya koyduğunuz bu gayretle şekillenen hukuk dünyasının geleceği için de çok pay çıkardı" dedi.

Şirin, gelecekte de toplumun hizmetinde olmayı düşündüğünü, demokrasinin tartışma ortamında gelişmesinden mutluluk duyduğunu ifade etti. Şirin, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in verdiği "Onur Belgesi" ve çiçeği alarak, Yargıtay üyeleri, tetkik hakimleri ve çalışanlarının tebriklerini kabul etti.