"Yeni bir havaalanı kaçınılmaz"

Bakan Yıldırım, Türkiye'nin 2023'e kadar toplam yolcu sayısını 375 milyona çıkaracağının öngörüldüğünü belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 2023 yılı hedeflerine göre İstanbul'da yılda yaklaşık olarak 150 milyon yolcu trafiği olacağını, bu trafiği iki havaalanının kaldırmayacağını belirterek, "Dolayısıyla İstanbul'a yeni bir havaalanı kaçınılmaz. Hiçbir zaman ne Atatürk Havaalanı, ne de Sabiha Gökçen işletmecileri 'Aman böyle bir havaalanı yapmayalım, bizim işlerimize halel gelir' diye düşünmesin" dedi.

Yıldırım, "İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nın Hava Ulaşımındaki Artan Önemi" konulu sempozyumda yaptığı konuşmada, 2001-2004 yılları arasında büyük oranda zarar eden havaalanının 2002'deki toplam yolcu trafiğinin 130 bin 217 iken, 2010 yılı Kasım ayında 10 milyon 223 bine ulaşarak 77,5 katlık artış sağladığını söyledi.

Bütün bu gelişmelerle beraber ilk başta belki çok büyük bir havaalanının yeterli olmadığının ortaya çıktığını ve yap-işlet-devret modeliyle terminallerin yapımını Savunma Sanayi Müsteşarlığının gerçekleştirdiğini, bununla 3,1 milyar dolar kaynağın buradan savunma sanayine kazandırıldığını ifade eden Yıldırım, "O günlerde sayın bakan ile pazarlığa girmiştik. O pazarlıkta biz ileriyi göremediğimiz için fırsatı kaçırdık. Bize çok uygun şartlarda havaalanını devretmeye hazırdı. Biz geleceği çok iyi okuyamadığımız, ticaretle de aramız çok iyi olmadığı için bunu göremedik. Neyse savunma sanayi kazandı, memleket kazandı" şeklinde espri yaptı. 

Geçen yıl gerçekleştirdikleri Ulaşım ve Haberleşme Şurası'na değinen Yıldırım, burada havacılıkla ilgili 2023 hedeflerini belirlediklerini, buna göre Türkiye'nin 2023'e kadar toplam yolcu sayısını 375 milyona çıkaracağının öngörüldüğünü hatırlattı.

Toplam trafiğin yüzde 40 civarının İstanbul'da olduğuna işaret eden Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bunun da ağırlıklı, büyük kısmı Atatürk Havaalanı'nda oluyor. Bu hedeflere göre yaklaşık olarak İstanbul'da yılda 150 milyon trafik olacak. Bu 150 milyon trafiği iki havaalanı kaldırmaz. Bu aşikar. Yani Sabiha Gökçen'e ikinci pist de yapsak durum değişmez. Atatürk Havaalanı'nı iyileştirsek yeni yeni cihazlar koysak, ne yaparsak yapalım... Dolayısıyla İstanbul'a yeni bir havaalanı kaçınılmaz. Bunu da hiçbir zaman ne Atatürk Havaalanı, ne de Sabiha Gökçen işletmecileri 'Aman böyle bir havaalanı yapmayalım, bizim işlerimize halel gelir' diye düşünmesin. Eğer biz böyle bir havalaanını planlamazsak, asıl siz o zaman büyük sorun yaşayacaksınız.  Yapmanız gereken işletmeyi de yapamaz hale geleceksiniz.

Biz önümüzdeki 10-12 yılın planlamasını yaparken bir yandan mevcut iki havalamanını daha etkin nasıl kullanırız, bunun hesaplamasını yapacağız ama bir yandan da 2023'te uçak, yolcu trafiği ve havacılıktaki gelişmeleri dikkate alarak yeni kapasiteler oluşturmak mecburiyetindeyiz. Bu yönde çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

Gönül: İkinci pisti nasıl yaparız, bunun çaresine bakacağız

İkinci pist de dahil olmak üzere Sabiha Gökçen Havalimanı'nın bugünkü durumu ve geleceğini 15 Aralıkta yapılan Savunma Sanayii İcra Komitesi'nde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a arz ettiklerini anımsatan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, şöyle konuştu:

"Başbakanımızın talimatı yap-işlet-devret şeklinde oldu. Yani devletten para çıkmadan ikinci pisti nasıl yaparız, bunun çaresine bakacağız. Bunu böyle duyuruyorum ki, ilgili ilgisiz herkes de bu gelişmeden haberdar olsun. İlgililer daha önceden haberdar olmuş. Neden olmasın? Şimdi Ulaştırma Bakanının hiç olmaz denilen projesi, 13 milyarlık Dil İskelesi Hersek Köprüsü ile İzmit Otoyolu devletten bir kuruş çıkmadan müteahhitlerin taahhüdü ile yerine gelecek. Bu onun onda biri ancak. O yapılabildiğine göre bu da yapılır. Gerçekten işaret edildiği gibi 1950'de Türkiye'nin milli geliri 9 milyar. 13 milyar, bugünkü yatırım bütçesinden biraz fazla. Onu karşılayan özel sektör ümit ediyoruz, buradaki hizmeti de hesabını kitabını yapmak kaydıyla bir an evvel faaliyete geçirir."

İstanbul'un daha pek çok şehir gibi Türkiye'nin yüz akı olduğunu ifade eden Gönül, "Hakikaten de bundan sonra İstanbul'un önünde İstanbul ile mukayese edilebilecek başka şehrin olabileceğini zannetmiyorum. Hızla gelişecek ve bu gelişmede sizler bize yol göstereceksiniz" dedi.

Sempozyumda, ikinci pistin avan projesini (ön proje) hazırlamak için HEAŞ ile ARUP arasında sözleşme imzalandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir