"Yeni Osmanlıcılık fikri yok"

Bakan Davutoğlu, Türk dış politikasında yeni Osmanlıcılık fikri veya hedefinin olmadığını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ŞAM - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Türkiye'nin Ortadoğu'da yeni Osmanlıcılık fikrini pazarladığı" iddialarına karşılık, Türk dış politikasında böyle bir yaklaşımın bulunmadığını bildirdi.

Davutoğlu, Suriye'nin resmi haber ajansı SANA'ya verdiği demeçte, Türkiye-Suriye ilişkileri başta olmak üzere bölgesel konular ve Türkiye-İsrail ve AB ilişkilerini de değerlendirdi.

"Avrupa'da ve ABD'de bazı kesimlerce, Türkiye'nin Ortadoğu'da yeni Osmanlıcılık fikrini pazarladığı" iddialarının öne sürüldüğünü hatırlatan Davutoğlu, "Türk dış politikasında, yeni Osmanlıcılık fikrinin veya hedefinin bulunmadığını " vurguladı.

"AB'nin, Türkiye'nin komşuluk ilişkileri ve vizeleri kaldırma politikalarını da içeren yaklaşımını anlamayı reddettiğini" belirten Davutoğlu, Türkiye'nin, İran'ın nükleer dosyasına yaklaşımına ve İran'a karşı yaptırımları veto etmesine yönelik tepkileri de bu çerçevede değerlendirdi.

Davutoğlu, Türkiye-İran ve Brezilya arasında imzalanan uranyum takası anlaşmasının, Türkiye'nin önemli bir başarısı olduğunu hatırlatarak, "Türkiye'nin, İran'ın nükleer kapasitesine ilişkin bilgiler netleşmeden cezalandırılmasına karşı olduğunu" kaydetti.

Türkiye'nin, bölgede nükleer silahlanmaya karşı olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Her ülkenin barışçıl amaçlarla kullanılmak üzere nükleer teknoloji edinme hakkı olduğuna" dikkati çekti. 

Davutoğlu, İran'ın nükleer dosyasına ilişkin Batı tarafından yürütülen sürecin, İsrail'in nükleer çalışmalarını uluslararası gözlemcilere açması için de uygulanması gerektiğini ifade etti.

Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin AB üyelik sürecine ilişkin de, "Türkiye'nin AB'ye üye olması, Türkiye'den çok AB'nin çıkarınadır" ifadesini kullandı.

"İsrail resmen özür dilerse ilişkiler normalleşir"

"Türkiye-İsrail ilişkilerinin normal sürecine dönmesini umduğunu" belirten Davutoğlu, "İlişkilerin normalleşmesi için İsrail'in Mavi Marmara yardım gemisine yapılan baskından dolayı resmen özür dileyerek, hayatını kaybedenler için tazminat ödemesi gerektiğini" kaydetti.

Davutoğlu, "Türkiye-Suriye ilişkilerinin ise, uluslararası ilişkilerin pratik ve başarılı bir modeline dönüştüğünü" ifade etti.

Suriye'nin, Türkiye'nin Ortadoğu'ya ve Arap dünyasına açılan kapısı olduğunu belirten Davutoğlu, "Suriye'nin bölgedeki güvenlik, istikrar ve barış açısından en önemli ülkelerden biri olduğunu ve Ortadoğu barışının Suriyesiz gerçekleşemeyeceğini" bildirdi.

Davutoğlu, Filistinlilerin ve Gazze'nin yaşadıklarını hiçkimsenin gözardı edemeyeceğini vurgulayarak, sorumluluklarını ve sözlerini yerine getirmeyen uluslararası toplumun da sorunun bir kısmını teşkil ettiğini ifade etti.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir