"Yeniden yargılanmada" yeni karar

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, bugün İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Balyoz Davası'nda yeniden yargılama talebini geri çeviren kararını kaldırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - "Balyoz planı" davasında hüküm giyen bazı sanıkların "yeniden yargılanma" taleplerini reddeden İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinin bu kararı, sanıkların avukatınca itiraz için müracaat edilen üst mahkeme olan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kaldırıldı. 

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, "Balyoz planı" davası kapsamında hüküm giyen sanıklar Ayhan Gedik, Mehmet Çolpan, Ümit Özcan, Hakan İsmail Çelikcan, Levent Kerim Uca, Enver Aksoy, Mehet Cem Kızıl, Sencer Başat, Hayri Güner, Doğan Temel ve Recep Rıfkı Durusoy'un avukatı Hakan Tunçkol'un, "yeniden yargılanma" talebine ilişkin dilekçesini değerlendirdi. 

Kararda, "Balyoz planı" davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinin, hükümlülerin avukatı Tunçkol tarafından yapılan, "yargılanmanın yenilenmesi" talebini 23 Ocak'ta reddettiği ve bu karara Tunçkol tarafından ertesi gün itiraz edilmesi üzerine dosyanın İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildiği belirtilerek, Tunçkol'un dilekçesinde, "hakimler Aytekin Özanlı ve Savaş Çelik'in aynı konuda, aynı fiil ve dosyada mahkemenin hükmüne katıldıkları ve söz konusu kararın Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 23/3. maddesi gereği hukuka aykırı olduğunu" iddiasıyla kararın kaldırılmasını talep ettiği aktarıldı. 

Ayrılan "Balyoz planı" davası örnek gösterildi 

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinin "Balyoz planı" davasına ilişkin verdiği kararın, Yargıtay 9. Ceza Dairesinin 9 Ekim 2013 tarihli ilamıyla 237 sanık yönünden onanarak kesinleştiği ve bu kararı veren heyetin başkan Ömer Diken ile üye hakimler Ali Efendi Peksak ve Murat Üründü'den oluştuğunun saptandığı bildirilen kararda, "Balyoz planı" dava dosyasından ayrılan sanıklar Ahmet Gökhan Rahtuvan, Ali Göznek ve Levent Ersöz hakkındaki dosyada ise Rahtuvan'ın 12 yıl 6 ay hapisle cezalandırıldığı, hükmün de Yargıtay 9. Ceza Dairesinin 10 Ekim 2013 tarihli kararı ile onanarak kesinleştiği hatırlatıldı. 

Bu kararı veren heyetin de başkan Ömer Diken ile üye hakimler Aytekin Özanlı ve Savaş Çelik'ten oluştuğunun belirlendiği kaydedilen kararda, İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesinin, ayrılan dosyanın hükmüne katılan başkan Ömer Diken'in, yargılamanın yenilenmesi talebiyle ilgili verilecek karara katılamayacağından çekinme talebinde bulunması isteğini yerinde görerek kabul ettiği ve heyete CMK'nın 30/2 maddesi uyarınca yeni bir hakim atadığı bilgisi verildi. Mahkemenin, diğer hakimlerin davadan çekinmemeleri nedeniyle heyette başka hakim görevlendirilmediği de anımsatıldı. 

"Yargılamanın yenilenmesi halinde, önceki yargılamada görev yapan hakim, aynı işte görev alamaz"

Hükümlülerin avukatı Hakan Tunçkol tarafından yapılan itiraz üzerine hakimler Aytekin Özanlı ile Savaş Çelik'in "Balyoz planı" dava dosyasından ayrılan dosyayla ilgili verilen hükme de katıldıkları ve bu hakimler yönünden de çekinme sebepleri olduğunun belirlendiği belirtilerek, CMK'nın 23/3. maddesinde, "yargılamanın yenilenmesi halinde, önceki yargılamada görev yapan hakim, aynı işte görev alamaz" hükmü olduğu ve hükmün ayrılan davada hükme katılan hakimler açısından da geçerli olduğu ifade edildi. 

Kararda, yargılamanın yenilenmesine ilişkin talepler hakkında değerlendirme yapan heyette bulunan ve daha önce davadan çekinmeyen hakimler Aytekin Özanlı ile Savaş Çelik'in, taleplerin değerlendirilmesinde yer almaması gerektiğinin anlaşıldığı vurgulanarak, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinin bu kararına söz konusu hakimlerin katılmasının usül yönünden yasaya aykırı olduğu anlatıldı. 

Yeni heyet

Avukat Tunçkol'un itirazının kabulüne karar veren İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, yargılamanın yenilenmesi talepleri hakkında değerlendirme yapması için İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Gökmen Demircan ve İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi üye hakimi Nalan Can'ın görevlendirilmesini, itirazı reddeden İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinin heyetinde bulunan İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi üye hakimi Abdullah Öztürk'ün görevlendirilmesinin ise devamını kararlaştırdı. 

Kararda, yeni oluşturulmasına karar verilen mahkeme heyetine Demircan'ın başkanlık yapmasına hükmedildiği de belirtilerek, bu kesin kararın gereğinin yapılması için ilgili İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesinin kararlaştırıldığı da kaydedildi. 

Tunçkol: "Tahliye edileceklerini ümit ediyoruz" 

Karara ilişkin açıklama yapan hükümlülerin avukatı Hakan Tunçkol, "Bu karar, çok uzun zaman sonra, Balyoz mahkemeleri tarafından verilmiş, özellikle yargılamanın yenilenmesi arifesinde bizleri umutlandıran bir karar olmuştur. Dolayısıyla biz yargılamanın yenilenmesini ve sanıkların tutuklu kaldıkları süre de nazara alınarak tahliye edileceklerini ümit ediyoruz" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir