"Yeşilırmak konusunda iyi bir sonuca ulaştık"

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, "Her iki tarafın da çıkarına olan bir düzenleme yaptık. Biz tatmin olmuş durumdayız." dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

LEFKOŞA - KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Yeşilırmak Kapısı'nın açılması konusunda her iki tarafı da tatmin edecek bir sonuca ulaşıldığını, "Yani bir tarafın zaferi, diğer tarafın yenilgisi değil. Her iki tarafın da çıkarına olan bir düzenleme yaptık. Biz tatmin olmuş durumdayız. Umarım ki bölgeye yararlı olur" dedi.

Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'la görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, bugünkü görüşmede "Toprak" konusunu görüşüp, karşılıklı olarak daha önce ortaya konan görüşlere cevaplar verildiğini belirtti.

Haritaya girmeden, prensipler üzerinde durulan "Toprak" konusuna gelecek hafta da devam edeceklerini bildiren Talat, ortak ilkelerde bileşilebilmesi halinde ardından "Güvenlik-Garanti" konusuna geçileceğini kaydetti.

Talat, bir sonraki görüşmenin 2 Temmuz Perşembe günü saat 10.00'da yapılacağını söyledi.

Yeşilırmak Kapısı'nın açılması konusuna da son rötuşları yaptıklarını kaydeden Talat, gerekli düzenlemelerin, özellikle altyapı çalışmalarının en kısa sürede yapılıp, kapının açılacağını ve Erenköy'e geçişlerin sağlanacağını belirtti.

"Böyle bir şeyi başarmanın insanların geleceğe dair umutlarını canlı tutacağına" işaret eden Talat, "İyi bir sonuca ulaştık. Her iki tarafı da tatmin eden bir sonuca ulaştık. Yani bir tarafın zaferi, diğer tarafın yenilgisi değil. Her iki tarafın da çıkarına olan bir düzenleme yaptık. Biz tatmin olmuş durumdayız. Umarım ki bölgeye yararlı olur" dedi.

Hristofyas:  Yeşilırmak kapısı her iki tarafında kontrol noktası olacak

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'la Yeşilırmak kapısının açılması konusunda anlaştıklarını ve kapıda her iki tarafın da kontrol noktaları bulunacağını söyledi.

Rum radyosunun haberine göre Hristofyas, Talat'la görüşmesinin ardından makamına dönüşü sırasında yaptığı açıklamada, Yeşilırmak kapısının açılması için zamana ihtiyaçları olduğunu belirtti.

Erenköy'e yapılacak yakıt ikmali konusunda ise Hristofyas, konunun bölgeye elektrik enerjisi verilmesiyle çözüldüğünü kaydetti.

Yeşilırmak kapısının hangi günler açık olacağıyla ilgili soru üzerine ise Hristofyas, diğer geçiş kapıları gibi Yeşilırmak kapısının da her gün açık olacağını söyledi.