"Yıl sonunda durum değerlendirmesi yapacağız"

Bakan Ergün, ekonominin gidişatı ve özel sektörün durumu ile ilgili bir değerlendirme yapacaklarını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 2010 yılı sonu itibarıyla ekonominin gidişatı ve özel sektörün durumu ile ilgili bir değerlendirme yapacaklarını söyledi.

Bakan Ergün, Kayseri Sanayi Odası'nın (KAYSO) düzenlediği '2010 Sanayi Gecesi'ne katıldı. Ergün burada yaptığı konuşmada, üretime dayalı olmayan bir ekonominin, ayakta durmasının zor olduğunu ve zamanla sıkıntılar yaşayacağını ifade ederek, bu nedenle, Türkiye'de sanayiye ve üretime dayalı bir ekonomi yapısının oluşması için çalıştıklarını bildirdi.

Türkiye ekonomisinin daha da gelişip kalkınması için özel sektörün güçlü ve zayıf yönlerinin belirlenerek ona göre stratejiler geliştirilmesi gerektiğini kaydeden Ergün, "Bütün gelişmeler, Türkiye'de sanal ekonominin değil, reel ekonominin büyüdüğünü gösteriyor. 2023'te dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefimiz çok rahat gerçekleşebilir. Çünkü 2002'te dünyanın en gelişmiş 26'ncı ekonomisi iken 8 yılda 17'nciliğe ilerledik. Önümüzde 13 yıl var ve bu süreyi iyi değerlendirirsek, ilk 10'a girebiliriz" diye konuştu.

Bilginin yol göstericiliğinde girişimde bulunmak gerektiğini ifade eden Ergün, "Bilgisiz yol alamayız. Bilgi ile diğer kabiliyetlerimizi bir noktada buluşturmalıyız" dedi.

"Yıl sonunda durum değerlendirmesi yapacağız"

2010 yılı sonu itibarıyla ekonominin gidişatı ve özel sektörün durumu ile ilgili bir değerlendirme yapacaklarını kaydeden Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "Değerlendirme sonucunu da kamuoyu ile paylaşacağız" dedi.

Türkiye'nin ekonomik anlamda 4 bölgeye ayrıldığını kaydeden Ergün, sanayicilerin teşviklerden daha kolay yararlanmalarını sağladıklarını, ancak yıl sonu itibarıyla bu konuda da bir durum değerlendirmesi yapacaklarını bildirdi.

KAYSO Başkanı Mustafa Boydak

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mustafa Boydak, gecede yaptığı konuşmada, küresel ekonomik krizin etkisiyle Türk ekonomisinin de küçüldüğünü, ancak Türk ekonomisinin ayakta kalmayı başardığını kaydetti.

Küresel krizin esas etkisinin işsizlik üzerinde olduğunu belirten Boydak, "İşsizlik oranı yüzde 16'ya dayandı. Ancak bütün hepimiz elbirliği yapıp bu krizi iyi yönettik. Şu an işsizlik oranı yüzde 10'lar civarında" diye konuştu.

Küresel krizin etkisiyle Avrupa'nın küçülmesinin, Türkiye'nin ihracatını da olumsuz etkilediğini vurgulayan Boydak, şöyle devam etti:

"Krize rağmen bıkmadan, usanmadan işimize baktık. Bu başarıda çalışanlarımızın da çok büyük katkısı oldu. Küçülmeye rağmen Türk ekonomisi ayakta kalmayı başardı. Kayseri yerinde durmuyor. Üyelerimizin hepsi ödülü hak etti. Çünkü küresel krizin yaşandığı bir dönemde ayakta kalabildiler. 2010'da Türkiye'nin yüzde 7'nin üzerinde büyüyeceğine inanıyoruz."

Türkiye'nin ekonomik anlamda 4 bölgeye ayrıldığını ve Kayseri'nin de 3'üncü bölge içinde yer aldığını ifade eden Boydak, "Türkiye'nin en önemli problemi, cari açıklardır. Bunun kapanması için doğrudan yabancı yatırımın gelmesi gerekir. 2010 yılı sonuna kadar bir çalışma olursa, teşvikten yararlanılıyor. Ancak bu süre 2011 yılı sonuna uzatılırsa, teşvikten yararlanılabiliriz. Bu sürenin 1 yıl daha uzatılmasını talep ediyoruz" dedi.

Boydak, Türkiye'nin 5 yıl daha yüzde 6'nın üzerinde büyüme rakamını gerçekleştirmesi halinde gelişmiş Avrupa ülkelerini yakalayacağını da sözlerine ekledi.

Sanayi Gecesi'ne, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kayseri Vali Vekili Kasım Fikret Dayıoğlu, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Hasan Ali Kilci, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü, Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, Kayseri Esnaf ve Sanatkarları Odası Başkanı Mustafa Alan ve sanayiciler katıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir