"Yukarı Karabağ sorununun çözümünde ilerleme var"

AGİT Minsk Grubu eşbaşkanları Popov, Fassier ve Bradtke'nin ortak bildirisinde, çözüm sürecinde her iki ülke liderinin "daha hızlı çalışması" gerektiği belirtildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BAKÜ- Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu eşbaşkanları Rus İgor Popov, Fransız Bernard Fassier ve Amerikalı Robert Bradtke, ortak bir bildiri yayınlayarak, "Yukarı Karabağ sorununun çözüm sürecinde ilerleme olduğunu" açıkladı.

Bakü'de bulunan AGİT Minsk Grubu eşbaşkanlarının ortak bildirisinde, halen Ermeni işgali altında bulunan Yukarı Karabağ sorununun çözümünde güç kullanılmaması, çözümde bölge insanının kendi iradesiyle yönetim şeklini belirlemesini de kapsayan 'Helsinki Prensipleri'nin kabul edildiği ifade edilerek, Kanada'nın Toronto şehrinde G-8 zirvesinde bir araya gelen ABD, Rusya ve Fransa liderlerinin Yukarı Karabağ sorununun çözümüyle ilgili yaptıkları ortak açıklamanın çözüm süreci için esas teşkil ettiği kaydedildi.

Azerbaycan ve Ermenistan'ın 1994 yılında ateşkes anlaşması imzaladığı hatırlatılan bildiride, tarafların bu anlaşmaya tam olarak uyması ve cephe hattında gerginlikten kaçınılması çağrısında bulunuldu.

Barış anlaşmasının elde edilmesi için tarafların karşılıklı olarak "yapıcı taviz" vermesinin gerekliliğine işaret edilen bildiride, çözüm sürecinde her iki ülke liderinin "daha hızlı çalışması" gerektiği de kaydedildi.

Bildiride, Ermeni işgali altındaki bölgelerde sonbaharda hayata geçirilmesi planlanan çalışma programının prensip olarak kabul edildiği de belirtildi.

Eşbaşkanlar ayrıca, 16-17 Temmuz 2010 tarihleri arasında Kazakistan'ın Almatı şehrinde gerçekleştirilecek AGİT Dışişleri Bakanları toplantısı sırasında Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbandyan'ın biraraya gelmesini ümit ettiklerini de dile getirdi.

Bakü'de temasları kapsamında dün Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Savunma Bakanı Sefer Abiyev tarafından kabul edilen eşbaşkanlar, daha önce de Erivan'da Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile biraraya gelmişti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir