"Yürütme, yargıya baskı kuruyor"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Türkiye hukuk devleti olmaktan çıkıyor. Yürütme organı, yargıya baskı kuruyor" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı'nın rüşvet ve yolsuzluk operasyonunu inceleyen Cumhuriyet Savcısı Muammer Akkaş'tan alınması ve HSYK'nın açıklaması üzerine değerlendirmede bulundu.

Kılıçdaroğlu, Türkiye suratle hukuk devleti olmaktan çıkıyor" sözleriyle konuşmasına başladı. Yürütme organının, yargıya açıkça baskı yaptığını dile getiren CHP Genel Başkanı, "Savcı'nın elinden, soruşturma yaptığı dosya alınıyor. İlgili Başsavcı çıkıyor 'O savcının görevi değildi' diyor. İki yıldır soruşturma sürüyor, aklına yeni mi geldi? Adalet Bakanı İstanbul'a gidip, yolsuzluk ve rüşvet operasyonu dosyasına müdahale edeceğini CHP sözcüsü ifade etti. Hemen yalanlama geldi. Arkasından bir gerçeği gördük" dedi.

Kılıçdaroğlu, Adalet eski Bakanı Sadullah Ergin'in Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı ile görüşmesinin ardından Akkaş'ın elinden dosyanın alındığını belirterek, "İlk kez Türkiye Cumhuriyeti tarihinde, bir hükümet yolsuzluklarla sarsılıyor. Dörtt bakan istifa etti. Bir bakan çok açık bir ifadede bulundu. 'Benim yaptıklarım eğer yolsuzluksa, bana bu talimatları vreen Erdoğan'dır. Benim değil Başbakan'ın istifa etmesi gerekir' dedi. Bunu söyleyen beraber çalıştığı bakan arkadaşı" diye konuştu.

Savcılar pasifize edildi

Gelinen noktayı değerlendiren Kılıçdaroğlu, "Hırsızların özgür bırakılıpp, soruşturma yapan savcıların pasifize edildiği sürece girdik. Yönetmelik değiştiriyorlar. Kimler değiştiriyor? Adı yolsuzluğa bulaşmış olan bakanlar değiştiriyor. Soruşturma yapacaksan önce hırsıza haber vereceksin diye. HSYK ne diyor? 'Anayasa'ya aykırı bir uygulamadır' diyor. Bir siyasal iktidar yolsuzluk ve rüşveti nasıl korur aklım almıyor. Bütün yaşamım boyunca böyle bir tabloyla ilk defa karşılaşıyorum" açıklamasını yaptı.

Başbakan Erdoğan'a tepki gösteren Kılıçdaroğlu, "Bizim abdestimizden şüphemiz yok diyorlar. Şüphen yoksa neden yönetmeliği değiştiriyorsun? Neden savcının eliden dosyayı alıyorsun? Dört bakanın önüne neden istifa dilekçelerini koydun? O dört bakana 'beni savunan bir açıklama yapın' diye niye baskı kurdun? Senin her tarafın şüpheli. İnancın da şüpheli senin. Rüşvete bulaşmış, bir siyasal iktidar var. Üstelik 10 lira 1000 lira değil. milyarlarca dolarlık rüşvet var" ifadelerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir