Rahat olun, yeni tebliğe uyarız!

TUSAF Yönetim Kurulu Başkanı Özmen, ''Yeni un tebliğine uyum sağlamada herhangi bir aksama yaşamayacak'' dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
ANKARA - Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Özmen, yeni un tebliği ile un sanayisinden talep edilecek standartlara, yüksek teknolojik imkanlar sayesinde uyum sağlamada herhangi bir aksama yaşanmayacağını bildirdi. Özmen, yeni Un Tebliğinin ülkemize hayırlı olmasını dileriz'' dedi.
Özmen yaptığı yazılı açıklamada, dünyada 52 ülkede ekmek üretiminde kullanılan unun, doğal vitamin ve mineral gibi çok önemli besin değerleriyle desteklendiği veya buğdayın doğal yapısında bulunan lif, vitamin ve mineral açısından çok zengin olan kepek ve ruşeymle zenginleştirildiğini, gerekli birçok besin değerinin ekmek tüketirken alındığını belirtti.
TUSAF'ın 2007 yılında Antalya'da düzenlendiği ''Un'a Değer Katma Kongresinde'' unun zenginleştirilmesinin gündeme geldiğini bildiren Özmen, 4 Ocak 2012'de yürürlüğe giren Tebliğ öncesinde un sanayicileri ve ekmek üreticileriyle çok sayıda toplantı gerçekleştirerek bu tebliğin önemine dikkat çekildiğini ifade etti.
Özmen, şöyle devam etti:
''Tebliğde un sanayisinin sorumluluğunda olan tam buğday ununun kısa bir süre içerisinde üretimi gerçekleştirilerek ekmek üreticilerine sevki sağlanmıştır. Ekmek üreticilerinin tebliğ tarihiyle birlikte kepekli ekmek, tam buğday ekmeği ve tam buğday unlu ekmek gibi ürettikleri bir çok ekmek çeşidine halkımız tarafından önce ilgi gösterilmesine rağmen bir müddet sonra o ilginin kaybolduğuna ve bu üretilen ekmeklerin talep görmemesi ile birlikte ürettiğimiz tam buğday ununa olan talebinde azaldığını gözlemledik.''
 
''Tercihler, un sektörünün üretim çeşitliliğini belirleyecek''
 
Özmen, hem Türkiye'de hem de dünyada un ve ekmeğin arz ve talebinin, piyasa koşulları çerçevesinde oluştuğuna dikkati çekerek, bazı toplumlar beyaz ekmek tercih ederken bazılarının tam buğday unu gibi farklı tahıllardan harmanlanan ekmekleri tercih ettiğini dile getirdi. Özmen, şunları kaydetti:
''12 milyon ton olan dünya un ticaretinin 2 milyon tonluk bölümünün ihracatını 80 ülkeye biz gerçekleştirmekteyiz ve bunun yüzde 90'lık bölümü beyaz un olarak talep edilmektedir. Ancak, Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın halkımızın daha sağlıklı olan tam buğday unlu ekmek tüketimine yönelik çağrısını kesinlikle destekliyoruz. İçindeki bileşenleri sayesinde çok yüksek bir besin değerine sahip olan bu unun ve ekmeğin insan sağlığına olan faydalarını anlatacak çalışmalar Bakanlığımız, TUSAF ve kısaca BESVAK olarak bilinen Beslenme Eğitimi ve Vakfı organizasyonunda sürdürülmekte olup kamu spotu gibi çeşitli iletişim araçları ile halkımızı bilgilendirmeyi planlamaktayız.''
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in dünkü demecinde, Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla daha sağlıklı ekmek tüketimine yönelik politika kararı alınması neticesinde ''Un Tebliği'' taslağının hazırlandığını bildirdiğini anımsatan Özmen, bu süreçte tüketici tercihlerinin, un sektörünün üretim çeşitliliğini belirleyeceğini ifade etti.
Bakanlık yetkilileri, üreticiler, sivil toplum kuruluşları ve akademisyenlerin çalışmalara katılım sağladığını anlatan Özmen, ''Ekmek Tebliğinin yayımlandığı tarihinden itibaren sektörümüzün herhangi bir uyum problemi yaşamadığı gibi yeni un tebliği ile un sanayisinden talep edilecek olan standartlara da yüksek teknolojik imkanlarımız sayesinde uyum sağlamada herhangi bir aksama yaşamayacağımızı belirtir yeni Un Tebliği'nin ülkemize hayırlı olmasını dileriz'' değerlendirmesinde bulundu.