Ramazan fırsatçılarına izin verilmeyecek
SİVAS - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, Ramazan ayında gıda denetimlerinin artarak devam edeceğini, fırsatçılara fırsat vermeyeceklerini söyledi.
Mirmahmutoğulları, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birinci önceliklerini 76 milyonun tükettiği gıdanın güvenilir olması şeklinde açıkladı.
Çok sistematik tedbirler getirdiklerini aktaran Mirmahmutoğulları,"Havadan ilaçlamayı yasakladık, zirai ilaç bayilerini sınava tabi tuttuk ve üniversite mezunu yaptık. Bu yetmedi, zirai ilacı alabilmek için reçete şartı getirdik. Sertifikalı tarım danışmanlığı koyduk. İhracat yapılan ülkeler eğer mallarımızı geri çevirmiyorsa güvencedesiniz demektir" diye konuştu.
Mirmahmutoğulları, 182 riskli aktif maddenin üretim ve ithalatını yasakladıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:
"Vatandaşımızın yeterli gıdaya ulaşması ve kanser yapan değil, kanser risklerine karşı koruyan gıda yemesi önceliğimizdir. Bütün bunlara rağmen gıda üreten veya satan işletmeler, standart dışı üretim yapıyorlarsa, vatandaşın cebinden elini çekmiyorlarsa, bu sefer cezayı artırdık. Katbekat artırdık. Buna rağmen hala devam ediyorlarsa bu sefer internet sayfamızda ve basında bu firmaları deşifre etmeye başladık. Hiçbir dönemde deşifre edildiğini duydunuz mu?"
Gıdaya ilişkin her türlü ihbar ve şikayetlerin yapıldığı "Alo 174" sistemini kurarak vatandaşları denetim elemanı haline getirdiklerini vurgulayan Mirmahmutoğluları, bu hatta yapılan 172 bin şikayeti değerlendirdiklerini söyledi.
"Vatandaşın cebinde elini tutanlar, katkı maddesi katanlar kalmadı"
Ekmekteki 17 çeşit katkı maddesinin kaldırıldığını anlatan Mirmahmutoğulları, "Hayati tehlike arz eden unsurlar değil ama uzun vadede zarar oluşturuyor. Biz bunların hepsini kaldırıyoruz. Ekmekte önce tuzu belirli bir seviyeye çektik sonra 17 katkı maddesini kaldırdık. Vatandaşın cebinde elini tutanlar, katkı maddesi katanlar kalmadı. Vatandaşın cebinde el gezdirenleri tespit ediyoruz ve deklare ediyoruz" şeklinde konuştu.
Mirmahmutoğulları, 10 yıl önce gıda üretimi ve satışı yapan firmalara yönelik 39 bin denetim yapıldığını, denetim sayısını 480 bine çıkarttıklarını belirterek, şu ifadeleri kullandı:
"Gıda üretimi ve satışı yapan 480 bin iş yerinde yapılan denetimlerde, yaklaşık 30 bin firmaya ceza uygulandı. Bunların bazısı savcılığa verildi, bazısına para cezası ve bazısını da kapatma cezası uygulandı. Toplumun sağlığını riske sokan cezalar son derece az, diğerleri katkı maddesiyle ilgili. Vatandaşın cebinde el gezdirenleri tespit ediyoruz ve deklare ediyoruz. 10 yıl önce, 'bu gıda güvenilir mi, değil mi?' diye analizini yapacak 1 laboratuvar bile yoktu. Şimdi 82 özel sektörün, 42 de kamunun akretide laboratuvarı var. Altyapınız iyi olacak ki siz kontrolü yapasınız. Vatandaşın yediği gıdanın hem güvenilir olmasında hem de fiyatların makul olmasında bizim birinci derecede görevimiz var. Fırsatçılık yapanlara karşı kurumsal altyapımızı genişletiyoruz. Tüketicimizi korumak için her türlü çalışmayı yapıyoruz."
Ramazan ayında gıda üreten ve satışı yapan iş yerlerine denetimlerin artırılacağını da vurgulayan Mirmahmutoğulları, "Gerekli hassasiyetleri göstererek denetimlere devam edeceğiz. Fırsatçılara fırsat vermeyeceğiz" dedi.
Tarladan sofraya kadar gıda güvenliğini esas alan bir sistemi uygulamaya çalıştıklarını da vurgulayan Mirmahmutoğulları, "Yeni bir uygulamaya daha başladık. Örneğin kiraz bahçesi olan bir çiftçimizin bahçesini hasat etmeden görüyoruz. Analize tabi tutuyoruz ve kirazda ilaç kalıntısı varsa hasatı yaptırmıyoruz. O ilaç kalıntısını giderdikten sonra hasat ettiriyoruz" ifadesini kullandı.