Ramazan'da tatil yarı fiyatına

9 Temmuz'da başlayacak Ramazan ayında doluluk oranlarını yüksek tutmak isteyen turistik tesisler, cazip indirimler açıklıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - "Ramazan'da tatil olmaz" ön yargısını kırmak isteyen turizmcilerin bu aya özel olarak düzenlediği tatil programları ve kampanyalar başarıya ulaştı. Geçen yıl Ramazan ayını iyi rakamlarla kapatan sektör, bu yıl da cazip fiyatlarla tatil fırsatı yaratmaya çalışıyor. Ramazan ayında özellikle muhafazakar kesime hitap eden alternatif konseptteki otellerdeki doluluk oranları dikkat çekiyor.

      
AA muhabirinin seyahat acenteleri ve turistik tesis yetkililerinden derlediği bilgilere göre, 9 Temmuz'da başlayacak Ramazan ayı için Ege ve Akdeniz'deki turistik tesisler fiyatlarını yüzde 25 ile yüzde 40 arasında indirdi. Bu ay içinde oruç tutan kesim için plaj ve havuzları sahura kadar açık tutan oteller, özel aktivitelerle Ramazan'da tatilin cazibesini artırmaya çalışıyor.
      
Acente yetkililerinden alınan bilgiye göre Ramazan ayı için sunulan indirimler en az yüzde 25 seviyesinde, 9 Temmuz öncesi indirimlerin daha da artarak yüzde 50'lere varması bekleniyor. Bu yıl Taksim Gezi Parkı olayları nedeniyle azalan rezervasyonları telafi etmek amacıyla ekstra indirimlerin de görülebileceği belirtiliyor.
      
Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, Ramazan ayının tatil sezonuna rastlamaya başladığı 3 yıl önce tatilcilerde "Ramazan'da tatil olmaz" yargısının bulunduğunu ancak turistik tesislerin geliştirdikleri programlarla oruç tutanların da rahatlıkla tatil yapabileceğini gösterdiğini, bugün bu yargının ortadan kalktığını ifade etti. Ramazan ayında sadece sahil şeridi değil yayla turizmi gibi alternatif dalların da hızla geliştiğine dikkat çeken Ayık, bu yıl da Ramazan ayını yüksek sezonda karşılayan tesislerin cazip kampanyalar hazırladığını söyledi.
      
İç turizmin önde gelen merkezlerinden Çeşme'de de tesisler, fiyatlarını yarıya yakın oranda düşürdü. Yüksek sezonda düşük fiyatla hizmet verecek olan tesislerin doluluğunun hızla arttığı ifade ediliyor.
      
Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkan Vekili Yakup Demir, Ramazan ayının turistik tesisler için hiçbir sıkıntı yaratmadığını, iki yıl önce Çeşme'deki otellerde doluluk oranları yüzde 50-60 seviyelerinde gerilerken şu an herhangi bir düşüş görülmediğini kaydetti.
      
Otellerin Ramazan dönemi için yüzde 25'den başlayan indirim kampanyaları düzenlediğine dikkat çeken Demir, şu değerlendirmede bulundu:
      
"Ramazanda tatil yapma alışkanlığı artık oluştu. Bu dönemde oteller açısından bir sıkıntı yok ancak restoran hizmetlerinde doğal olarak bir etkilenme var ama o da telafi edilebiliyor. Ramazan ayı, uygulanan indirimler nedeniyle tatil yapmak için bir fırsat haline geldi. Yapılan indirimlerden yararlanmak isteyen çok sayıda misafimiz var. Ramazan öncesi bu aya özel fiyatlarımızı öğrenmek için bizi arayan çok insan var. Tatil ortamı Ramazan ayına tamamen adapte olmuş durumda diyebiliriz "
      
Manevi atmosferde tatil
      
Ramazan ayında muhafazakar kesime hitab eden alternatif otellerdeki doluluk oranları ise dikkat çekiyor. Alkol servisi yapılmayan, kadın ve erkekler için ayrı plaj ve havuz tesislerinin bulunduğu tesisler, Ramazan için özel programlar düzenliyor. Eski ramazanları yaşatmaya çalışyan tesisler, bu aya özel sohbet toplantıları ve eğitimler düzenliyor. Plaj ve havuzbaşı aktiviteleri ise gece geç saatlere kadar devam ediyor.
      
Çeşme'de bulunan Familia Oteli Genel Müdürü Nurullah Ünal, alternatif konseptteki otellere büyük bir talebin olduğunu, sezona yüzde 60 dolulukla başladıklarını, Haziran ayı ile birlikte doluluğun yüzde 90'a yaklaştığını belirterek Ramazan ayının ilk haftasında da tamamen dolu olduklarını söyledi.
      
Ramazan ayında fiyatları yüzde 50 oranında düşürdüklerini, tüm eğlence aktivitelerini değiştirdiklerini, insanların bu ayı özel bir şekilde geçirmeleri için çaba gösterdiklerini söyleyen Ünal, "Daha önceki Ramazan aylarına oranla bu yıl ciddi oranda artışlarımız sözkonusu. Bunda fiyat birinci etken ama düzenlenen özel programlar da çok etkili. Misafirlere eski ramazanları, çocukluğumuzun ramazanlarını yaşatmaya çalışıyoruz. Ortaouyunu, karagöz hacivat gösterileri, feshane şenlikleri düzenliyoruz. Misafirlerimizi davulla sahura kaldırıyoruz ve tüm misafirlerimiz davulan arkasında sahura iniyor. Biz bu dönemde geceyi gündüz yapıyoruz. Deniz ve havuz aktiviteleri gece geç saatlere kadar devam ediyor. Ramazan ayı içinde bir kez tatil yapan bir kişi, ertesi yıl ilk rezervasyon yaptıran oluyor" dedi.
      
Alternatif otellerde ramazan ayında manevi bir atmosfer oluşturulduğunu da kaydeden Ünal, bir çok otelin bu ayda tatil yapmak için gelen misafirleri için fıkıh ve hadis sohbetleri, ünlü hocalarla toplantılar ve Kuran-ı Kerim eğitimleri de düzenlediğine dikkati çekti.