Rasat uzayda 2 yılı doldurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özüm ÖRS

ANKARA - TÜBİTAK UZAY tarafından üretilen ilk yerli yapım yer gözlem uydusu Rasat, yörüngedeki ikinci yılını bugün tamamlıyor. Rasat’ın uzayda geçirdiği iki sene içerisinde, dünya üzerinde Türkiye’nin yüzölçümünün yaklaşık 5 katına karşılık gelen görüntü çektiği açıklandı. Görüntü veri tabanını her geçen gün zenginleştiren Rasat’ın düzenli görüntü sağladığı kurumların yanı sıra, bu sene 50 kamu ve özel sektör kuruluşunun görüntü talebini karşıladığı kaydedildi. Buna ek olarak, Rasat’ın iki boyutlu Türkiye haritasının bu yıl içinde internet üzerinden kullanıma sunulacağı bildirildi.

17 Ağustos 2011’de uzaya gönderilen Rasat’ın uzayda geçirdiği iki sene içerisinde gerçekleştirdiği faaliyetler hakkında bilgi veren yetkililer, uydunun dünya üzerinde toplam 3 milyon 856 bin 395 kilometrekarelik bir alanın görüntüsünü çektiğini kaydetti. “Bu alan, 783 bin 562 kilometrekare olan Türkiye yüzölçümünün yaklaşık 5 katına karşılık geliyor. Ayrıca çekilen bu görüntülerle tüm Türkiye’yi kapsayan iki boyutlu uydu görüntü veri tabanı oluşturuldu ve görüntülerin güncelliklerinin sağlanabilmesi amacıyla çekilen yeni görüntülerle, bu veri tabanını her geçen gün daha da zengin bir içerik kazanıyor” denildi.

AFAD, TPAO ve MTA’ya görüntü sağlanıyor

Kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörün uydu fotoğrafı ihtiyaçlarının Rasat ile yerli olarak karşılanması amacıyla TÜBİTAK UZAY tarafından kapsamlı bir bilgilendirme çalışması yapıldığını kaydeden yetkililer, bu çalışmalar sonucunda başta Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü olmak üzere çok sayıda kamu kurum ve kuruluşuyla düzenli uydu verisi sağlanması amacıyla protokol imzalandığını dile getirdi. “Bu kurum ve kuruluşlara halen düzenli olarak RASAT uydu fotoğrafları sağlanmaktadır. Düzenli olarak görüntü sağlanan bu kurumların yanı sıra 2013 yılında toplam 50 farklı kamu kurumu ve üniversite ile onlarca özel sektör kuruluşunun da uydu görüntüsü talepleri karşılanmıştır” denildi.

Rasat’ın haritaları kullanıma açılacak

Ayrıca, TÜBİTAK UZAY’ın, Kalkınma Bakanlığı desteği ile başlattığı Geoportal Projesi kapsamında sunduğu uydu görüntüsü sağlama hizmetini, internet üzerinden erişilebilir hale getireceği açıklandı. RASAT internet portalı için gerekli altyapı çalışmalarının büyük ölçüde tamamlandığı bildirilirken, “Bu yıl içinde hizmete açılması planlanan portal ile RASAT uydusunun elde ettiği görüntülere ulaşmak vatandaşlar için çok daha kolay ve hızlı bir hale gelecek” denildi.