Rasmussen'den AB'ye tepki

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Türkiye'nin Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası'na dahil edilmesini istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası'nda (AGSP) Türkiye'ye söz hakkı tanımayan AB'ye tepki gösterdi.

ABD düşünce kuruluşu Alman Marshall Fonu'nun düzenlediği Brüksel Forumu'nda konuşan Rasmussen, NATO-AB işbirliğinin önündeki engellerin kaldırılması için AB'ye çağrıda bulundu.

"(NATO-AB işbirliğinin ilerletilebilmesi için) AB'den özellikle 3 konuda talebim var" diyen Rasmussen, bunları, Türkiye'nin AGSP'ye dahil edilmesi, güvenlik anlaşması imzalanması ve AB misyonlarında AB üyesi olmayan Avrupalı NATO müttefiklerine söz hakkı verilmesi olarak sıraladı.

Rasmussen, "Türkiye'nin Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası ile bir düzenleme yapabilmesinin güvence altına alınması adil olacaktır. Demek istediğim, Norveç de (Türkiye gibi) NATO müttefiki ve AB üyesi değil fakat böyle bir düzenlemeye sahip. AB niçin Türkiye için bu tür bir düzenleme yapmıyor" ifadesini kullandı.

AB üyesi olmamasına rağmen AB misyonlarına destek veren Türkiye gibi ülkelere bu operasyonlarla ilgili karar alma süreçlerinde söz hakkı verilmesini isteyen Rasmussen, "Örneğin Türkiye, Bosna'daki AB operasyonuna en fazla katkıyı yapan ikinci ülke" dedi.

Rasmussen, NATO'nun, üyesi olmayan ortaklarına sunduğu katılım imkanlarını AB'nin üyesi olmayan ortaklarına sunamadığına dikkati çekti.

Bu konularda ilginizi çekebilir