Rauf Denktaş vefat etti

Ömrünü Kıbrıs Türkleri'nin bağımsızlığına adayan lider, sonsuzluğa kavuştu. Denktaş'ın 17 Ocak Salı günü son yolculuğuna uğurlanması planlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LEFKOŞA - Yakındoğu Üniversitesi Hastanesinin yoğun bakım servisinde 9 Ocak Pazar gününden bu yana tedavi gören KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, vefat etti.

Denktaş, 8 Ocak gecesi ishale bağlı su kaybı nedeniyle hastaneye kaldırılmıştı. İç organlarında yetersizlik başgösteren Denktaş, dün sabah itibarıyla solunum cihazına, akşam saatlerinde ise diyalize bağlanmıştı.

KKTC Bakanlar Kurulu, 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın vefatının ardından yapılacakları görüşmek üzere yarın toplanacak. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rauf Denktaş'ın oğlu, Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş'ın da katılacağı toplantı saat 11.00'de başlayacak. Rauf Denktaş'ın 17 Ocak Salı günü son yolculuğuna uğurlanması planlanıyor. Cenaze törenine Cumhurbaşkanı Gül ile Türkiye'den diğer yetkililerinin de katılması bekleniyor.

Bu arada, Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun yarın, Kıbrıs müzakereleri konusunda Halk Konseyi ile gerçekleştireceği bilgilendirme toplantısının yapılmayacağı duyuruldu.

Gül: Gerçek bir kahramanı yitirdik

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Denktaş'ın vefatıyla ilgili, ''Denktaş'ın kaybı sadece Kıbrıs Türklerinin değil, tüm Türk Milletinin kaybıdır. Milletimiz gerçek bir kahramanını yitirmiştir'' dedi.

Eroğlu: Bir tarih daha göçmüştür

Denktaş'ın ölümünün açıklandığı basın toplantısında konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Denktaş'ın vefatıyla ilgili, ''Bir tarih daha göçmüştür.Baba Denktaşımız unutulmayacaktır, unutturulmayacaktır. Kıbrıs Türkünün ve yaslı ailesinin başı sağolun'' dedi.

Çiçek: Hatırası daima yaşatılacak

Rauf Denktaş'ın vefatıyla ilgili başsağlığı mesajı yayımlayan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, ''Yaşadığı sürece Kıbrıs Türkünün varlığı ve bağımsızlığı için hayatını ortaya koymuş ve tüm ömrünü Kıbrıs davasına vakfetmiştir. Yeri hiçbir zaman doldurulamayacak ancak hatırası Türk milleti tarafından daima yaşatılacaktır'' dedi.

Erdoğan: Ebediyen yaşayacaktır

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rauf Denktaş'ın vefatının sadece KKTC'de değil, Türkiye'de de derin bir hüzne yol açtığını belirterek, Türk milletinin gönlünde müstesna bir yere sahip olan merhum Denktaş'ın idealleri, uğruna hayatını vakfettiği KKTC topraklarında ebediyen yaşayacağını söyledi.

Kılıçdaroğlu: Üzüntümüz büyük

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Denktaş'ın vefatı nedeniyle yayımladığı mesajında şunları kaydetti:''KKTC'nin kuruluşunda büyük emeği olan bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin lideri ve KKTC'nin bugüne gelmesine en büyük katkıyı yapan kurucu devlet başkanı Rauf Denktaş'ı kaybetmenin büyük üzüntüsü içindeyiz. Anısı önünde her zaman saygıyla eğileceğiz.''

Arınç: Büyük bir liderdi

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Denktaş'ın vefatına ilişkin, ''O, görmezden gelinen, yok sayılmak istenen bir halkın varlık mücadelesini veren büyük bir liderdi. Milletimiz büyük ve yiğit bir evladını kaybetmiştir'' değerlendirmesinde bulundu.

Davutoğlu: Aziz hatırası unutulmayacak

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Denktaş'ın vefatının ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Kıbrıs Mücahitleri ve Türk Halkı onun aziz hatırasını asla unutmayacak" dedi.

Davutoğlu'nun daha önceden planlandığı üzere Lübnan ziyaretini gerçekleştireceği öğrenildi.

Ban taziye mesajı yayımladı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın vefatı dolayısıyla taziye mesajı yayımladı. BM sözcülüğü tarafından yayımlanan mesajında Genel Sekreter Ban, Rauf

Denktaş'ın Kıbrıslı Türklerin uzun süre görev yapan tarihi bir lideri olduğunu belirterek, vefatını öğrenmekten dolayı üzgün olduğunu dile getirdi.

Vefatı dünya basınında

KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın vefatı dünya medyasında geniş yer buldu.

Yunan basın-yayın organları, Denktaş'ın vefatını son dakika haberi olarak duyurdukları internet sitelerindeki haberlerinde, Denktaş'ın, Kıbrıs sorununun Türk dış politikasında başlıca gündem maddesi haline gelmesinde en büyük rolü oynadığını belirtti.

Haftalık To Vima gazetesi, Denktaş'ın, Kıbrıslı Türklerin 1963 yılındaki direnişlerinde başrol oynadığını belirterek, Ada'nın birçok yerinde kantonlar oluşturmak suretiyle Türk ordusunun Kıbrıs'a çıkışını hazırladığını yazdı. Özel Sky televizyonu, internet sayfasında yayımladığı haberinde, Kıbrıslı Türklerin eski lideri olarak tanımladığı Denktaşın biyografisine geniş yer verdi.

ABD basını

Washington Post ve Los Angeles Times gazetelerinde, Associated Press (AP) kaynaklı haberler kullanıldı. AP'nin haberinde, Denktaş'ın, "60 yıllık siyasi kariyerinde, halkı için ayrı bir devlet olmasının kararlı takibini yaptığı ve bölünmüş adanın yeniden birleşmesine güçlü biçimde karşı çıktığı" ifadeleri yer aldı.

Denktaş'ın ölümünün Kıbrıs'ın yeniden birleştirilmesi yolunda yeni bir diplomatik çabanın olduğu bir döneme denk geldiği belirtilen haberde, Denktaş'ın, KKTC'nin, "çoğunluğu oluşturan Kıbrıslı Rumların Kıbrıslı Türklere katliam yaptığı şeklinde adlandırdığı döneme geri dönmekten kaçınması ve barışı korumak için ayrı bir devlet olması gerektiği" yönünde bir tutum sergilediği kaydedildi.

Haberde, Denktaş'ın bu tutumunun onu birçok Kıbrıslı Türk'ün gözünde "kahraman" yaptığı ifade edilerek, Denktaş'ın özgeçmişinden bahsedildi.

New York Times gazetesi Denktaş'ın vefatını "Kıbrıslı Türklerin liderliğini yapan Denktaş 87 yaşında öldü" başlığıyla duyurdu.

Bu konularda ilginizi çekebilir