”Recep Bey gibi camdan değil, candan konuşuyoruz”

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, AK Parti'nin emeklileri sevmediğini, AK Parti'nin sosyal devleti istemediğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Biz konuşurken Recep Bey gibi camdan değil, candan konuşuyoruz" dedi.

Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM Grubunda, emeklilerin durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, emeklilere seslendi. AK Parti'nin emeklileri sevmediğini, AK Parti'nin sosyal devleti istemediğini belirterek, hakça bölüşme olmayıp, bazılarının ikinci sınıf yurttaş konumuna sokulması halinde, sosyal devletin dibine dinamit konulmuş olacağını söyledi. Kılıçdaroğlu, bu dinamitin, emeklinin kahvesinde, evinde olduğunu kaydederek, "Ya patlayacak, ya patlayacak... Seçim sandığında bu dinamitin şekil ve yönü belli olacak" dedi.

Kılıçdaroğlu, emeklilerin aylıklarından yüzde 1 sağlık sigortası primi kesilmesine yönelik bir yasa çıktığını, Anayasa Mahkemesine giderek, bunu iptal ettirdiklerini anımsattı.

"Recep Bey, 'Bunlar Anayasa Mahkemesine gidiyorlar' diyerek, bizi suçluyor" diyen Kılıçdaroğlu, emeklilere, "Anayasa Mahkemesine gidip, aylığınızdan yüzde 1 kesilmesin diye mücadele eden CHP'ye mi güveniyorsun yoksa aylığından yüzde 1'i kesip seni açlığa mahkum eden AKP'ye mi güveniyorsun?" sorusunu yöneltti. Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Esnaf emekli olduktan sonra, çalışması halinde yüzde 10 sigorta primi keseriz denildi. Bu uygulama AKP'den önceydi ama bunlar 'esnaftan kesilen yüzde 10 az, yüzde 40 yapacağız' dediler, kanun çıktı. CHP, Anayasa Mahkemesine gitti ve iptal edildi. 9 milyon emekli ve eşlerine sesleniyorum; sizin hakkınızı savunan CHP mi sizin yanınızda yoksa sizin aylığınıza göz koyan AKP mi? AKP'ye göre biz suçluyuz, çünkü Anayasa Mahkemesine gittik. Emeklinin, işçinin, köylünün hakkını, demokrasiyi koruyacaksın; suçlusun. Ne zaman suçsuz olursun; Recep Bey konuşur, sen alkışlarsan diyecek, 'Ne güzel alkışlıyor'. Dost acı söyler, biz emeklilerle dostuz. Biz, emekten, emekliden, alın terinden, ezilmiş, yoksuldan yanayız. Biz konuşurken Recep Bey gibi camdan değil, candan konuşuyoruz.

Emeklilere sesleniyorum; biz size sahip çıktık kusura bakmayın ama sizin önemli bir kitleniz de gidip AKP'ye sahip çıktı. Bu akıl tutulmasını önümüzdeki sandıkta gidermek zorundayız. Emekli, bu toplumda hak ettiği yere gelmek zorundadır ama bize destek verirse gelir, destek vermezse bilin ki önümüzdeki süreçte, emekli bugün içinde bulunduğu koşullardan çok daha kötü koşullara gelecektir. Çünkü AKP'nin temel felsefesi budur. Ne kadar yoksulluk artarsa, emekli bir lokma, bir hırkaya muhtaç olursa, o zaman AKP, 'işte tam benim istediğim kıvama geldi' diyecek, bu kıvama gelmeye emekliler razı mı? O zaman yapacağımız şey çok açık, sandık geliyor, ders vermek."

"Sosyal güvenlik destek pirimini aşamalı olarak kaldıracağız"

Emeklilere vaatlerde bulunan Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"CHP iktidarında milli gelir artışından emekli aylıklarına yansıma olacak. Sosyal güvenlik destek pirimini aşamalı olarak kaldıracağız. İntibak Yasası'nı çıkaracağız. Emeklinin evlenmemiş kız çocuğu eskinden olduğu gibi ölünceye kadar anne ve babasının sosyal güvencesi altında olacak.

Biz aracıyız, söz veririz. Verdiğimiz sözün arkasında dururuz. Diğerleri gibi yapmayız. Her şeyi yerinde ve dozunda yaparız. Doğruyu sözleriz. Söylediklerimizi de hesabını kitabını yaptıktan sonra söyleriz. Emekli kardeşlerime sesleniyorum: Sandık geliyor. 9 milyon emeklisiniz, eşlerinizle beraber, çocuklarınıza da alın yanınıza ve sandığa gidin. Kendinize sahip çıkın. Kendi makus talihinizi kendi iradenizle kurtarın, Türkiye'yi de aydınlığa çıkarın. Sosyal devleti kuralım, refahı hep beraber tabana yayalım."

Bu konularda ilginizi çekebilir