”Referandum, düello alanı değildir”

Bahçeli, referanduma gidilmesi halinde meydanları gezerek, Anayasa değişikliklerinin bütün sakıncalarını millete anlatacaklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AK Parti ile BDP'nin ortaklık yaparak Anayasa değişikliğini referanduma götürecek sayısal çoğunluğa ulaşabileceklerini ifade ederek, ''Ne var ki, referandum seçeneği yasal olmakla beraber üzerinde kumar oynanacak düello alanı da değildir'' dedi.

Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, AK Parti'nin hazırladığı Anayasa değişiklik tekliflerinin dün itibariyle partilerine ulaştığını bildirerek değişiklikleri değerlendirmeye başladıklarını söyledi.

Anayasa değişikliği konusunda partilerinin tavrının net olduğunu vurgulayan Bahçeli, ''Mevcut anayasanın değişmesinin gerektiğini ancak bunun için toplumsal bir mutabakata ihtiyaç olduğu; Anayasada değişiklikler yapılmasının, ancak siyasi istikrarın olduğu ve uzlaşmanın zemin bulduğu bir ortamda düşünülebileceği; hükümetin neden olduğu gerilim ve uzlaşmaz tavırların bu zeminin oluşmasına imkan vermediği; Türkiye'yi yönetme kabiliyetini kaybetmiş bugünkü siyasi tablo değişmeden, yeni anayasa hazırlanmasının doğru olmadığı, ısrarlı olunacaksa TBMM'de temsil edilen siyasi partilerden teşekkül etmiş bir Anayasa Değişikliği Uzlaşma Komisyonu oluşturulması, değişiklik talepleri üzerinde bu komisyonun mutabakata varacağı maddelerle ilgili Demokratik Sözleşme yapılması; değişiklik onayının 24. Dönem TBMM'nin iradesine bırakılmasının gerektiği'' yönündeki tavırlarını sürdüreceklerini bildirdi.

Partileri ziyaret etmekle toplumsal uzlaşma sağlanamayacağını savunan Bahçeli, Anayasa üzerinde tartışılmadan, bütün tarafların görüşü alınmadan, eleştirilere kulak verilmeden yapılacakları kabul etmelerinin mümkün olmadığını ifade etti.

AK Parti ile BDP'nin ''ortaklık yaparak Anayasa değişikliklerini referanduma götürecek sayısal çoğunlukları olduğunu'' anlatan Bahçeli, ''Ne var ki, referandum seçeneği yasal olmakla beraber üzerinde kumar oynanacak düello alanı da değildir'' dedi.

"Gelin inadınızdan vazgeçin"

Bahçeli, referandum sürecine gidilmesi halinde meydanları gezerek, Anayasa değişikliklerinin bütün sakıncalarını millete anlatacaklarını söyledi.

''Gelin inadınızdan vazgeçin'' diyen Bahçeli, ''Değişiklikleri bir uzlaşma komisyonu kurup ayrıntılarıyla görüşelim, mutabık kaldıklarımızı milletimize duyuralım ve ilk genel seçimde milletin iradesine teslim edelim'' önerisinde bulundu.

Siyasi ve ahlaki çürümenin, devlet ve toplum hayatını bir kanser gibi sardığını ileri süren Bahçeli, yozlaşma kültürünün her alanda kök saldığını, Türkiye'nin yolsuzluk, vurgun, talan ve kanunsuzluklar ülkesi olduğunu iddia etti.

MHP Genel Başkanı Bahçeli, ''Anayasalar, kirli ellerin, kirli zihniyetlerin ve lekeli alınların kendilerini aklayacakları, arkasına saklanacakları istismar malzemeleri ve paravanlar değildir ve olmamalıdır. Ve eğer bir yerden değişikliğe başlanacaksa 'temiz toplum, temiz siyaset, temiz yönetim'in sağlanması ve dokunulmazlıkların kaldırılması ile işe başlanmalıdır'' diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir